LeineRoebana

Sweet Demon

woensdag 24 oktober 2018 / 20:00 uur
geen pauze / 21:25 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Dans

>
<
frits van den assem
© FRITS VAN DEN ASSEM
>
<
frits van den assem
© FRITS VAN DEN ASSEM
>
<
Frits van den Assem
© FRITS VAN DEN ASSEM
>
<
Frits van den Assem
© FRITS VAN DEN ASSEM
>
<
Anna van Kooij
© ANNA VAN KOOIJ
>
<
Anna
© ANNA
>
<
Anna van Kooij
© ANNA VAN KOOIJ
>
<
Anna van Kooij
© ANNA VAN KOOIJ
>
<
Anna van Kooij
© ANNA VAN KOOIJ
>
<
Anna van Kooij
© ANNA VAN KOOIJ
>
<
Anna van Kooij
© ANNA VAN KOOIJ

Sweet Demon van het choreografenduo Andrea Leine en Harijono Roebana is een voorstelling waarin de onstuimige dans van vijf onvermoeibare mannen de hoofdrol speelt.

 

Sweet Demon begint bij de muzikale expressiviteit van het lichaam: ook zonder klank is het danserslichaam muziek. Georganiseerd geluid wordt georganiseerde beweging.

 

Bewegen doen de vijf mannen in Sweet Demon met overgave; al dan niet geordend. Ze laten uitersten tussen verstand en passie, vrolijkheid en somberheid, uitputting en verstilling vervloeien en gaandeweg ontstaat een indringend en liefdevol beeld van liquid gender; het idee dat de tegenstelling mannelijk/vrouwelijk niet zo gebeiteld is als ze lijkt.

 

Naast Uri Eugenio, al jaren gezichtsbepalend bij LeineRoebana, ontmoet u Michael Sastrowitomo, Rob Polmann en jonge honden Andrea Pisano en Timon de Ridder. In Sweet Demon geven zij ziel en lichaam voor hun passies en obsessies.

 

Ideeën van avant-garde theaterregisseur Richard Foreman, die in de jaren ‘80 furore maakte met zijn Ontological-Hysteric Theater maakten LeineRoebana nieuwsgierig. Voor Foreman leidt een verhaal af van de waarheid. De focus op een verhaal maakt ons blind voor verbanden tussen toevalligheden. Hij wil, net als het Surrealisme, ruimte geven aan de logica van het onwaarschijnlijke; aan de fantasie en het onbewuste. Sweet Demon geeft hieraan een fysieke vertaling: een voorstelling die meesleept en tegelijk op het verkeerde been zet.

In Sweet Demon, five male dancers – among which Zwaan-nominated Uri Eugenio – give shape with heart, head and body to a performance wherein extremes touch eachother and liquefy; full of contradictions and ambiguities, exhaustion and stillness, happiness and gloom, mind and passion. Choreographers LeineRoebana embrace and exorcise in their youngest production the demons that accompanied their carreer: Richard Foreman, who approaches the human combination power; Trisha Brown for whom everything is dance; Pina Bausch who applies truthfulness as ultimate touchstone; and the mannerism of Carlo Gesualdo. Sweet Demon is a compelling piece that seduces you and at the same time puts you on the wrong foot.

 

» Lees verder

 

Recensie

"Voor de speelse dansers in Sweet Demon is alles muziek" - **** de Volkskrant


Dansers

Uri Eugenio, Michael Sastrowitomo, Rob Polmann, Alessio Reedijk en Andrea Pisano