philharmonie zuidnederland

Sjostakovitsj versus Stalin

vrijdag 26 oktober 2018 / 20:00 uur
1 pauze / 21:40 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Muziek en Opera

>
<

De zeer geliefde chef-dirigent en een violiste die volgens het Eindhovens Dagblad ‘van het kaliber Janine Jansen’ is.


Ingrediënten voor een programma dat onder uw huid gaat zitten. Bovendien dirigeert Liss het werk dat hem het meest na aan het hart ligt: de Tiende Symfonie van Sjostakovitsj. Het werk ging kort na de dood van Stalin in première en bevat een cynisch portret van de dictator: intense muziek die getuigt van het leed dat Sjostakovitsj onder diens terreur heeft ondergaan. Victorova schrijft daarentegen ‘muziek die klinkt als een echo van verre werelden’. Net zo sprookjesachtig als het meesterlijke Vioolconcert van Szymanowski.

 

Tijdens dit concert kun je bij Sjostakovitsj' Tiende Symfonie gebruik maken van Wolfgang. Wolfgang is een smartphone-app voork klassieke muziek, die tekst en uitleg biedt bij de opgevoerde werken. Met Wolfgang ervaar je de rijkdom van klassieke muziek als nooit tevoren. Klik hier voor meer informatie.


Dirigent Dmitri Liss

Viool Alena Baeva

 

Victorova Quinlong Azure Dragon (Nederlandse première)
Szymanowski Vioolconcert nr 1

Sjostakovitsj Symfonie nr 10