philharmonie zuidnederland

Skrjabins Prometheus (openingsconcert)

donderdag 4 oktober 2018 / 20:00 uur
1 pauze / 21:45 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Muziek en Opera

>
<
>
<
Coproductie ter ere van feestelijk heropening Papyruszaal

 

Een ‘Gesamtkunstwerk’ van licht en geluid, daar droomde Alexander Skrjabin ruim 100 jaar geleden van. Hij stond voor een intensere beleving van de muziek en creëerde daartoe zijn magnum opus Prometheus, naar de gelijknamige legende over de Griekse titanenzoon die het door Zeus bewaakte vuur stal en terug aan de mensen gaf. Prometheus is een epos over de machtige mens en diens scheppende kracht, een allesomvattend werk voor een 100-koppig orkest, pianosolist en een koor van 90 personen visueel ondersteund door een lichtspektakel.

 

Die droom wordt werkelijkheid bij philharmonie zuidnederland. Samen met lichtkunstenaars Blauwe Uur en Toneelgroep Maastricht wordt het één overrompelende totaalervaring van klank, licht, kleur en toneel. Niet alleen op het podium, maar in de hele zaal. Voor de pauze is het genieten van Jean Efflam-Bavouzet. Bavouzet schittert in Ravels jazzy Pianoconcert voor de linkerhand. Voorafgaand hieraan klinkt een bijzondere internationale opdracht aan China’s meest vooraanstaande componist Qigang Chen.

 

Itinéraire d’une illusion is een compositieopdracht van Carnegie Hall New York, China National Centre for the Performing Arts Beijing, philharmonie zuidnederland, Philharmonie de Paris en L’Orchestre national du Capitole de Toulouse.


 

Dit concert staat in het teken van de feestelijke heropening van de Papyruszaal van Theater aan het Vrijthof. Dit programma is een coproductie met Theater aan het Vrijthof, met medewerking van Toneelgroep Maastricht en wordt mede mogelijk gemaakt door DSM en de Vrienden van philharmonie zuidnederland.


Dirigent Dmitri Liss
Piano Jean Efflam-Bavouzet
Regie Michel Sluysmans

Lichtkunstenaars Blauwe Uur
Spel Victor Griffioen, Sanne-Samina Hanssen
Koor Brabant Koor

Coproducent Theater aan het Vrijthof

Chen Itinéraire d’une illusion (Wereldpremière)
Ravel Pianoconcert voor de linkerhand
Skrjabin Symfonie nr 5: Prometheus ‘gedicht van vuur’