philharmonie zuidnederland

Skrjabins Prometheus (openingsconcert)

donderdag 4 oktober 2018 / 20:00 uur
1 pauze / 22:00 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Muziek en Opera

>
<
>
<
Coproductie ter ere van feestelijk heropening Papyruszaal

 

Een ‘Gesamtkunstwerk’ van licht en geluid, daar droomde Alexander Skrjabin ruim 100 jaar geleden van. Hij stond voor een intensere beleving van de muziek en creëerde daartoe zijn magnum opus Prometheus, naar de gelijknamige legende over de Griekse titanenzoon die het door Zeus bewaakte vuur stal en terug aan de mensen gaf. Prometheus is een epos over de machtige mens en diens scheppende kracht, een allesomvattend werk voor een 100-koppig orkest, pianosolist en een koor van 90 personen visueel ondersteund door een lichtspektakel.

 

Die droom wordt werkelijkheid bij philharmonie zuidnederland. Samen met lichtkunstenaars Blauwe Uur en Toneelgroep Maastricht wordt het één overrompelende totaalervaring van klank, licht, kleur en toneel. Niet alleen op het podium, maar in de hele zaal. Voor de pauze is het genieten van Jean Efflam-Bavouzet. Bavouzet schittert in Ravels jazzy Pianoconcert voor de linkerhand. Voorafgaand hieraan klinkt een bijzondere internationale opdracht aan China’s meest vooraanstaande componist Qigang Chen.

 

Itinéraire d’une illusion is een compositieopdracht van Carnegie Hall New York, China National Centre for the Performing Arts Beijing, philharmonie zuidnederland, Philharmonie de Paris en L’Orchestre national du Capitole de Toulouse.


 

Dit concert staat in het teken van de feestelijke heropening van de Papyruszaal van Theater aan het Vrijthof. Dit programma is een coproductie met Theater aan het Vrijthof, met medewerking van Toneelgroep Maastricht en wordt mede mogelijk gemaakt door DSM en de Vrienden van philharmonie zuidnederland.

Co-production in honour of the festive reopening of the Papyrushall 

 

The sorrows of the Great War

Jean-Efflam Bavouzet was the first soloist who performed with the South Netherlands Philharmonic. Since then, he collaborated with the orchestra as a guest soloist on a regular basis. Now, he shines in Ravel’s famed Piano Concerto for the Left Hand. A true masterpiece, filled to the brim with jazzy elements. Ravel wrote it especially for Paul Wittgenstein, who lost his right arm during the First World War. As a prelude to this concerto, the orchestra presents a special, international commission to one of China’s most prominent composers, Qigang Chen.

 

Music & Light

Over a hundred years ago, Alexander Scriabin dreamed of a symphony of light, as the natural obverse of a symphony of sound. Back in his day, a dream; nowadays, the South Netherlands Philharmonic makes it into a reality, together with the Blauwe Uur and Toneelgroep Maastricht. With Prometheus the three create a singular, mesmerising, overwhelming total experience of sound, light, colour, and theatre.

» Lees verder

Dirigent Dmitri Liss
Piano Jean Efflam-Bavouzet
Regie Michel Sluysmans

Lichtkunstenaars Blauwe Uur
Spel Victor Griffioen, Sanne-Samina Hanssen
Koor Brabant Koor

Coproducent Theater aan het Vrijthof

Chen Itinéraire d’une illusion (Wereldpremière)
Ravel Pianoconcert voor de linkerhand
Skrjabin Symfonie nr 5: Prometheus ‘gedicht van vuur’