De zaak-Dutroux gespeeld door kinderen

Five Easy Pieces

zaterdag 17 november 2018 / 20:30 uur
Bordenhal
Genre: Theater

>
<
Phile Deprez
© PHILE DEPREZ

Kan je met kinderen het leven van een kindermoordenaar in scène zetten? Milo Rau en zijn gezelschap worden internationaal geroemd om hun weergaloos politiek theater: glasheldere reconstructies van recente historische gebeurtenissen die uitnodigen om collectieve taboes eerlijk onder ogen te zien. Samen met CAMPO waagden zij zich aan een ambitieus project: een biografie van Marc Dutroux gespeeld door kinderen tussen 8 en 13 jaar. In vijf eenvoudige scènes spelen de jonge acteurs onder meer een politieofficier, de vader van Dutroux, een van zijn slachtoffers en de ouders van een overleden meisje. Daarmee schetst de voorstelling tegelijk het beeld van een nationaal trauma verbonden met sluimerende taboes en pijnpunten uit de Belgische geschiedenis.

 

De titel van de voorstelling verwijst naar de composities waarmee Igor Stravinsky zijn kinderen piano leerde spelen. In Milo Rau’s Five Easy Pieces worden kinderen ingewijd in de emotionele en politieke absurditeiten en afgronden van de volwassenenwereld, met complexe emoties als verlies, ontgoocheling, onmacht en rebellie. Tegelijk rijst de vraag wat het betekent om met kinderen theater te maken voor volwassenen. Wat vertelt dat over machtsverhoudingen, in en buiten het theater, over opgroeien en doen alsof en mens-zijn? Five Easy Pieces is complex in al zijn eenvoud, een gelaagde en confronterende theaterervaring die tot nadenken stemt. De voorstelling won afgelopen jaar in het buitenland een groot aantal prijzen waaronder de Prijs Beste Productie & Beste Dramaturgie (Theater Heute 2017) en Grand Prix – Golden Laurel Wreath for Best Performance and Best Director (Mess festival 2017).

 

Nederlands gesproken met Gentse tongval

 


 

Recensiequotes

‘Dit is theater in zijn meest confronterende, pure en onthutsende vorm.’ (Trouw *****)  

‘De titel is ironisch. Dit zijn de moeilijkste en meest onverteerbare lessen die er zijn.' ( NRC ****)

‘Het stuk gaat niet zozeer over de gruwel die Dutroux heeft aangericht, wel over hoe hij de wereld waarin kinderen vandaag opgroeien, heeft veranderd’ – (De Standaard)

 

Uitvoerende producent CAMPO

Coproductie Kunstenfestivaldesarts Brussels 2016, Münchner Kammerspiele, La Bâtie – Festival de Genève, Kaserne Basel, Gessnerallee Zürich, Singapore International Festival of Arts (SIFA), SICK! Festival UK, Sophiensaele Berlin & Le phénix scène nationale Valenciennes pôle européen de création 


Concept, tekst en regie
Milo Rau (nieuwe artistiek leider NTGent)