Jack Wouterse

De Laatste

vrijdag 11 januari 2019 / 20:30 uur
geen pauze / 22:15 uur einde
AINSI: Theaterzaal
Genre: Theater

>
<
 Hans Anderson
©  HANS ANDERSON
>
<
Hans Anderson
© HANS ANDERSON
>
<
Hans Anderson
© HANS ANDERSON
>
<
hans anderson
© HANS ANDERSON
>
<
hans anderson
© HANS ANDERSON
>
<
hans anderson
© HANS ANDERSON

Je denkt: “Dan begin ik toch gewoon iets nieuws?” Nou dat valt niet mee kan ik u zeggen. Kom op zeg, Ik doe gewoon alles zelf. Zelf schrijven, zelf decor maken, alles zelf, de hele mik. Dat heb ik altijd willen doen. Nog eenmaal alles uit de kast.


Ooit begon hij als circusartiest. En nu, na een lange turbulente reis langs theater, filmdoek en beeldbuis, is hij alleen tussen zijn schilderijen. Voordat hij is opgebrand, wil hij nog éénmaal vlammen en zijn grote filmdroom waarmaken. Moederziel alleen, verdwaald op zijn
zolderkamer vertelt de oude man met zijn IPhone, camerabeelden, maquettes en moodboard het verhaal wat nog verteld moet worden:

 

De oudere Jacob leidt samen met zijn hond Alibaba een teruggetrokken leven op het Spaanse platteland. Jacob houdt zich staande door te leven naar een brief die zijn overleden vrouw
Laura hem heeft nagelaten. Deze brief is zowel een liefdesverklaring aan Jacob als een rijtje leefregels, zodat Jacob niet wegzakt in een diep, donker moeras. Dus wandelt, eet, praat, schildert en danst hij iedere dag en vindt zelfs een vriendin. Langzaamaan lijkt hij op te
krabbelen. Tot het moment dat hij een brief ontvangt uit Nederland over zijn enige dochter Megan. In een poging om de slechte relatie met haar te herstellen onderneemt hij een gevaarlijke reis…

 

Verleden, heden en toekomst van een speelbeest worden verpakt in een tragikomedie waarin werkelijkheid en fictie naadloos samenvallen.

 

Jack Wouterse begon als clown in het circus van Sjoukje Dijkstra. Via Johan Doesburg kwam hij in het theater terecht en vanaf 1999 tot 2017 was hij te zien bij het Ro Theater in onder andere ‘De Zere Neus van Bergerac’ en dé theaterhit ‘Walden” met Arjan Ederveen. Hij
speelde in tal van films waaronder de klassiekers Lang Leve De Koningin en Suzy Q waar hij een Gouden Kalf voor in ontvangst mocht nemen. Daarnaast is Jack een graag geziene gast in populaire tv-series zoals Dokter Tinus en Baantjer. Nu terug in het theater met ‘De Laatste’.

 


 
Recensiequotes:

 

We zouden bijna vergeten dat Jack Wouterse eerst en vooral een geweldig acteur is. Om dat te bevestigen is een bezoek aan De Laatste (subtitel: Jack Wouterse Solo) afdoende. Het is origineel, af en toe vervreemdend en ontroerend theater. Hein Janssen, Volkskrant ****

 

 

Of die film er ooit is gekomen, we zullen het niet weten. Dat de hobbelige weg ernaartoe er een was langs steile afgronden en met gevaarlijke kronkels, dat is zeker. Aan de hand van Jack Wouterse was dat traject een meeslepend avontuur. Met De laatste heeft hij een prachtig standbeeld opgericht voor een man in de nadagen van zijn leven. Luuk Verpaalen, Theaterkrant

 

 

Wouterse voert de oude weduwnaar Jacob ten tonele die teruggetrokken leeft in een Spaans dorpje. Zijn vrouw liet hem een brief met leefregels na omdat ze bang was dat hij anders weg zou kwijnen. Die brief is de leidraad van zijn leven geworden. Een prachtig en ontroerend uitgangspunt. Hij wisselt zijn verhaal af met filmpjes van zijn telefoon die door een videocamera op een scherm geprojecteerd worden. Jos Schuring, Scenes ***

 

Jack Wouterse speelt deze Jacob in een ontroerende, authentieke monoloog, De laatste. Het is meer dan een retrospectief: het is zoeken naar houvast, het ontraadselen van een complex leven. Wat betekent ouderdom? Kester Freriks, NRC ****

 


 

 
Theatershuttle

Theater aan het Vrijthof biedt bij avondvoorstellingen in AINSI de mogelijkheid met een busje heen en terug te reizen. meer info » 

 

Boek de TheaterShuttle voor deze voorstelling » 

 

 € 6,00 / >

 

 

 

 
Theatreshuttle

Are you visiting an evening performance at AINSI? Theater aan het Vrijthof is offering you the possibility to travel back and forth between the Vrijthof square and AINSI with the theatre shuttle. Click here for more information» 

 

Book your ride with the theatre shuttle for this performance» 

 

 € 6,00 / >

» Lees verder

Credits: 


Spel, tekst, regie, eindregie, muziek, dramaturgie, kostuums, kap & grime, decor, licht,
techniek, chauffeur, fotografie, productie, publiciteit, producent & overall ondersteuning:
Jack Wouterse
Adviseurs: Maartje Teussink, Herman Gillis, Alize Zandwijk, Jack Wouterse, Oscar van Woensel, Rik van den Bos, Lidwien van Kempen, Axel Dikkers, Peter Roepman, Joke van Bilsen, Anil Jagdewsing & Alles voor de Kunsten.