Patricia Guerrero

Distopía

zondag 27 januari 2019 / 20:00 uur
19:00 uur inleiding / geen pauze / 21:20 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Dans

>
<
Javier Caro
© JAVIER CARO
>
<
Oscar Romero
© OSCAR ROMERO
>
<
Naemi Ueta
© NAEMI UETA
>
<
Oscar Romero
© OSCAR ROMERO
>
<
Naemi Ueta
© NAEMI UETA
>
<
Oscar Romero
© OSCAR ROMERO
>
<
Naemi Ueta
© NAEMI UETA

Nederlandse première

 

‘Dancer in Focus’ van de Flamenco Biënnale 2019, Patricia Guerrero (1990) is dé grote flamencoster in wording. Na haar glansrol in D. Quixote van Andrés Marín (de opening van ons festival), bewijst de danseres uit Granada zich met Distopía haar tweede solovoorstelling als een van de meest talentvolle en originele dansmakers van haar generatie op zoek naar een nieuwe flamencodanstaal. Guerrero’s lichaam sprankelt van flamenco, ze tekent er de meest fantastische geometrische figuren mee. Speels, lichtvoetig, maar met een super power in haar voeten. Dit lichaam vol ritme komt tot uitbarsting in Distopía, een verhaal over vrouwelijke kracht en kwetsbaarheid in een maatschappij die zich ideaal waant. De Nederlandse filosoof Hans Achterhuis schreef 'De utopie verandert in een dystrofie als mensen geraakt worden in hun intieme wezen: verliefdheid, angst, woede.'

 

Patricia Guerrero speelt en danst deze emoties uit tussen droom en werkelijkheid, waarheid en waanzin in een pulserende flamencosoundscape. Energiek en met een lichte knipoog naar Pina Bausch. ‘Een toneelbeest, een danseres met bovennatuurlijke kracht en uitstraling’, schreef de Spaanse pers. Patricia Guerrero: A Star is Born.

 

Flamenco B.jpg

 


 

Pers

“Het is weinigen gegeven, maar Guerrero’s lichaam is pure dans. (…) Haar schitterende lichaam is een onuitputtelijk bron die aan haar personage een maximale uitdrukking geeft."

 

 
Inleiding

Om 19.00 uur zal Annette Embrechts een inleiding verzorgen op de voorstelling in het souterrain.

 

Nagesprek

Na afloop verzorgt Annette Embrechts het nagesprek Patricia Guerrero, boegbeeld van een nieuwe flamencogeneratie in het souterrain - Je zou het bijna flamencotheater durven noemen: danseres Patricia Guerrero laat een breed scala aan emoties zien in haar expressieve dansstijl. Of ze nu in Distopía met een papieren zak op haar hoofd in het duister tast, of zich als godin laat torsen op de schouders van haar muzikanten, Guerrero maakt overal toneelminiatuurtjes van. Wat maakt deze nieuwe ster tot zo’n opvallend theatrale danseres? Journaliste Annette Embrechts neemt u mee naar een nieuwe generatie van sterke flamencovrouwen, waarbinnen de 28-jarige Guerrero een markant boegbeeld vormt.

 


 

Combineer je bezoek aan deze voorstelling met een flamencoworkshop

In het kader van het Kumulus Flamenco Weekend 2019 is het mogelijk om het bezoek aan deze voorstelling te combineren met een flamencoworkshop. Op 26 en 27 januari worden in Kumulus workshops op verschillende niveaus gegeven: van een beginnerscursus door Kumulus flamencodocente Marta Flendrig tot een cursus voor gevorderden door Paco Mora! Voor meer informatie, prijzen en arrangementen klik hier.

 

Wil je dit weekend gezellig in stijl een hapje eten? Reserveer dan op tijd bij Café Madrid of La Bodega, op vertoon van een betaalbewijs van Kumulus of Theater Aan Het Vrijthof krijg je een gratis drankje bij je gerecht!


Dans, artistieke leiding, choreografie

Patricia Guerrero

Muzikale leiding en flamencogitaar

Dani de Morón

Basgitaar, contrabas

José Manuel Posada “Popo”

Percussie

Agustín Diassera

Flamencozang

Sergio “El Colorao”  

Klassieke zang, actrice

Alicia Naranjo

Dans

Ángel Fariña

Dans, acteur

Rodrigo García Castillo