BOG. en Het Zuidelijk Toneel

Iemand die slaapt

dinsdag 5 februari 2019 / 20:30 uur
geen pauze / 22:00 uur einde
AINSI: Theaterzaal
Genre: Theater

>
<
>
<
>
<
>
<
>
<

Op een dag als deze, wat later, wat eerder, ontdek je zonder verrassing dat er iets mis is, dat je, om het zonder omwegen te zeggen, niet weet hoe je moet leven, dat je dat nooit zult weten.’

 

Een muzikale voorstelling waarin BOG. het boek Een man die slaapt uit 1967 van Georges Perec — één van hun grootste inspiratiebronnen — bewerkt om het alledaagse, het tijdloze, het eenzame en het gemeenschappelijk van het menselijk bestaan voelbaar te maken.

 

Voor Iemand die slaapt maakt BOG. voor het eerst een voorstelling op basis van een bestaande tekst. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van een twintiger in Parijs eind jaren ‘60. Terwijl de wereld op springen staat, neemt hij niet langer deel aan het leven dat hij verwacht wordt te leiden. Perec schreef de tekst in de je-vorm waardoor jij als publiek direct wordt aangesproken. Alsof jij je terugtrekt. Alsof jij het bent die wandelt, kijkt, registreert, niet oordeelt, poogt niet te verlangen, niets zoekt, niets vindt.

 

‘Je bestaat niet meer: uren, dagen volgen elkaar op, seizoenen gaan voorbij, de tijd verglijdt, je leeft voort, zonder vreugde of droefenis, zonder toekomst of verleden, zomaar, gewoon, vanzelfsprekend, als een druppel aan een kraan, van een fonteintje op een overloop, als zes sokken die in een roze plastic teiltje staan te weken, als een vlieg of als een oester, als een koe, als een slak, als een kind of als een grijsaard, als een rat.

 

Piet Menu: “BOG. vangt de werkelijkheid in een vlindernetje van taal. Speels en doordacht tegelijk. Terwijl de wereld brandt en roept trekken zij zich schijnbaar terug om misschien wel hun meest geëngageerde voorstelling te maken.”


 

recensies:

'BOG. slaagt erin van deze op het eerste gehoor statische tekst, vertaald door Rokus Hofstede, wervelend toneel te maken' - NRC ★★★★

De leden van BOG. hebben Perecs tekst intelligent weten om te smeden tot een dynamische theatertekst – 8 Weekly ★★★★

 

 

 
Theatershuttle

Theater aan het Vrijthof biedt bij avondvoorstellingen in AINSI de mogelijkheid met een busje heen en terug te reizen. meer info » 

 

Boek de TheaterShuttle voor deze voorstelling » 

 

 € 6,00 / >

 

 

 

 
Theatreshuttle

Are you visiting an evening performance at AINSI? Theater aan het Vrijthof is offering you the possibility to travel back and forth between the Vrijthof square and AINSI with the theatre shuttle. Click here for more information» 

 

Book your ride with the theatre shuttle for this performance» 

 

 € 6,00 / >

» Lees verder

Van en door

Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa Verbelen

Slagwerk

Nina de Jong

Originele tekst

Georges Perec

Vertaling

Rokus Hofstede

Tekstbewerking

BOG.

Eindregie

Erik Whien

Kostuums

Johanna Trudzinski

Dramaturgie

Roos Euwe, Sanne van Aalderen (stage)

Zakelijk leiding

Anne Baltus

Technische productie en lichtontwerp

David de Joode

Artistiek advies

Jens Bouttery, Piet Menu

Productieassistent

Frédérique Donker

Publiciteit

BOG. & Het Zuidelijk Toneel

Productie

BOG. & Het Zuidelijk Toneel

In samenwerking met

d e t h e a t e r m a k e r & deSingel