Bill van Dijk, Mariska van Kolck, Joke de Kruijf, Rolf Koster e.a.

Op hoop van zegen

dinsdag 12 maart 2019 / 20:00 uur
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Musical, Show en Theaterconcert

>
<
roy beusker
© ROY BEUSKER
>
<
roy beusker
© ROY BEUSKER
>
<
roy beusker
© ROY BEUSKER
>
<
roy beusker
© ROY BEUSKER
>
<
roy beusker
© ROY BEUSKER

Op Hoop van Zegen is een oer-Hollandse musical gebaseerd op het onverwoestbare toneelstuk van Herman Heijermans. Het wel en wee van de vissersweduwe Kniertje en de andere vrouwen die hun geliefden aan de zee verloren laat niemand onberoerd. Zeker wanneer Knier voor het gruwelijke dilemma komt te staan of ze haar jongste zoon Barendje ook naar zee zal sturen. Hun gevecht om te overleven gebukt onder het harteloze beleid van reder Bos en andere sociale misstanden leidt tot één conclusie: de vis wordt duur betaald.

 

Sinds de première in 1900 is deze klassieker het meest gespeelde Nederlandse toneelstuk ter wereld en staat de toneelversie met regelmaat op het repertoire van de Nederlandse repertoiregezelschappen en werd diverse malen verfilmd. De musical-versie laat zien dat het vissersdrama ook nu nog niets aan zeggingskracht heeft verloren. In een zorgvuldige bewerking met prachtige muziek en aangrijpende spel-scenes zal de musical Op hoop van zegen velen wederom ontroeren. Indrukwekkend, aangrijpend en eerlijk: theater van nu zoals Herman Heijermans het ooit heeft bedoeld.

 


 

Recensies

Op Hoop van Zegen steekt ver boven de zeespiegel uit - AD ★★★★

Luisterrijke muziek - NRC ★★★★

Fraaie vertolking Heijermans - Scenes ★★★★

Samenzang van hoog niveau - de Volkskrant ★★★_

_

Tekst

Allard Blom, gebaseerd op het toneelstuk van Herman Heijermans

Muziek

Tom Bakker

Regie

Paul van Ewijk

Decor & kostuums

Arno Bremers

Licht

Coen van der Hoeven