Kalpana Raghuraman

Superhuman: Our Inner Darkness

zaterdag 6 april 2019 / 20:30 uur
19:30 uur inleiding /
AINSI: Theaterzaal
Genre: Dans

>
<
>
<
Robert Lagendijk
© ROBERT LAGENDIJK

Door het #MeToo schandaal veranderde Kevin Spacey in één klap van held naar schurk. De goden van deze tijd worden gevallen helden zodra ze niet aan de verwachtingen van perfectie voldoen. In Superhuman: our inner darkness zoek en onthul ik de barst in het perfecte imago, zodat de superheld weer mens mag zijn en alle kanten van zichzelf zichtbaar kan maken. – Kalpana Raghuraman

 

Superheld of schurk. Engel of duivel. Religie en mythologie gebruiken al eeuwenlang de scherp gekaderde zwart-wit perspectieven van goed en slecht om ons te inspireren het beste uit onszelf te halen. Hierdoor is geleerd de donkere kanten te onderdrukken en enkel een perfect beeld van onszelf te tonen. Politici, Hollywood sterren en popzangers zijn de Hercules, Jezus en Boeddha anno nu: voorbeelden van ultieme perfectie. Maar is het nog wel reëel om te geloven dat een superheld perfect is en gezond om de duisternis die in ons allen schuilt te onderdrukken?

 

Choreograaf en cultureel antropoloog Kalpana Raghuraman groeide op in een Indiaas gezin en verslond als klein meisje de vele Indiase mythologische stripverhalen, zoals de Mahabharata. De Indiase mythologie toont een interessante optiek, waarbij de complexiteit van de mens de ruimte krijgt. Een superheld kan ook slecht zijn en een slechterik kan ook goed zijn. Deze openheid en omarming van de innerlijke duisternis fascineert Kalpana.

 

Superhuman: our inner darkness gaat over het ondefinieerbare grijze gebied waar de superheld ons hoop geeft, maar waar de innerlijke duisternis ook een plek heeft. Kalpana gaat met zes dansers en een zangeres op zoek naar een nieuwe superheld. Met elkaar maken zij de donkere kanten van de held zichtbaar, om zo de complexiteit van de mens en de menselijkheid van de held bloot te leggen.

 

Choreograaf en cultureel antropoloog Kalpana Raghuraman is met Stichting Kalpanarts een pioneer. Met haar roots in de traditionele Indiase dans Bharatanatyam en kennis van de moderne en hedendaagse dans vormt zij op organische wijze een nieuwe eigen dansstijl.

 

Superhuman: our inner darkness is een productie van Kalpanarts in samenwerking met Korzo, Scapino Ballet en financiële steun van Gemeente Den Haag, AFK, Fonds21,

 

Samenwerking met The Hunger Project

Kalpana Raghuraman ondersteunt met deze voorstellingenreeks het werk van The Hunger Project in India. Deze internationale NGO werkt in 22 landen aan een duurzaam einde van chronische honger. Zo ook in India: The Hunger Project gelooft dat vrouwen daar de sleutel zijn voor een toekomst zonder honger en armoede. En ziet de lokale dorpsraden als de meest kansrijke manier om daar effectief aan bij te dragen. Sinds 2000 begeleidde The Hunger Project al 175.000 vrouwelijke dorpsraadsleden in India – of beter gezegd: deze superhumans – gedurende hun 5-jarige verkiezingstermijn. Zo leerden deze dorpsraadsleden om slim gebruik te maken van bestaande overheidssubsidies, die anders hun dorp nooit zouden bereiken. Dat belangrijke werk wilt The Hunger Project graag voortzetten en uitbreiden. Op thehungerproject.nl lees je veel meer over de impact van dit leiderschapsprogramma. Rondom deze voorstelling is het daarom mogelijk om te doneren voor The Hunger Project.

 


 

Theatershuttle

Theater aan het Vrijthof biedt bij avondvoorstellingen in AINSI de mogelijkheid met een busje heen en terug te reizen. meer info » 

 

Boek de TheaterShuttle voor deze voorstelling » 

 

 € 6,00 / >

 

 

 

Theatreshuttle

Are you visiting an evening performance at AINSI? Theater aan het Vrijthof is offering you the possibility to travel back and forth between the Vrijthof square and AINSI with the theatre shuttle. Click here for more information» 

 

Book your ride with the theatre shuttle for this performance» 

 

 € 6,00 / >

» Lees verder


_

Concept & choreografie Kalpana Raghuraman
Dans Anuradha Pancham, Álvaro Silva Gómez, Zahira Suliman, Lars de Vos, Rohiet Tjon Poen Gie, Goda Žukauskaitė
Zang Lotta Sophie Bakker

Muziekcompositie Simone Giacomini

Liberetto Lotta Sophie Bakker

Kostuumontwerp Asalia Khadjé

Lichtontwerp Frank van Schie, Jeffrey Steenbergen

Technische productie Disappearow

Uitvoerende techniek Frank van Schie, Jeffrey Steenbergen

Dramaturgie Marc Maris

Artistiek advies Serge Aimé Coulibaly

Zakelijke leiding & verkoop Gysèle ter Berg

Productieleiding Susanne Tuny

Marketing & PR Nanda van Aalst

Grafisch ontwerp Serena Kloet

Cartoon artiest Floor de Goede

Fotografie campagnebeeld Alexander Berdin Lazursky

ScenefotoBowie Verschuuren

Met dank aan Beppie Blankert, Sanne Danz, Faso Danse

Théâtre, Andrew van Esch, Roy de Hair, Marjet van Os, Erik Pals