Martin Figura

Doctor Zeeman’s Catastrophe Machine

woensdag 8 mei 2019 / 20:30 uur
Theater aan het Vrijthof: Bovenzaal
Genre: Theater

>
<
Dave Gutteridge
© DAVE GUTTERIDGE
>
<
>
<
Dave Vallis
© DAVE VALLIS

Is there a mathematical equation for love and the behaviour of a beating heart? What can be retrieved from life’s catastrophes and wounds? When our windshield is blurred with rain and we’re wearing our reading glasses, can we learn to look in the rear view mirror and smile? 

 

Doctor Zeeman’s Catastrophe Machine is the new stage production from award winning poet Martin Figura. He turns to international mathematics guru Sir Erik Christopher Zeeman’s iconic machine, the moon and photographs to shed light on these pressing questions and to help him sort out love, loss and when to let go. On stage the titular catastrophe machine plays an active part in the proceedings, becoming a tool for marriage guidance and the deeply moving humanity of the poems. It is illustrated with visual projections and an atmospheric soundscape.

 

Is er een wiskundige vergelijking voor liefde en het gedrag van een kloppend hart? Wat krijg je terug van rampspoed en pijn in het leven? Als het zicht op onze voorruit door regen vertroebeld is en we hebben onze leesbril op, kunnen we dan leren om door de achteruitkijkspiegel te kijken en te glimlachen?

 

Doctor Zeeman’s Catastrophe Machine is de nieuwe theatervoorstelling van de bekroonde dichter Martin Figura. Met behulp van de iconische machine van de internationale wiskunde goeroe Sir Erik Christopher Zeeman, de maan en foto’s probeert hij antwoord te krijgen op prangende vragen over liefde, verlies en wanneer je los moet laten. In de voorstelling speelt de machine een actieve rol: het wordt een instrument voor relatieadvies en de ontroerende menselijkheid van de gedichten. De voorstelling wordt geïllustreerd met projecties en een atmosferische soundscape.

 

‘Figura was a revelation – funny, sharp and on top form.’ Robert McCrum – The Observer

» Lees verder

 part of:

 

Schermafbeelding 2018-05-07 om 11.21.31.png


Written and performed by Martin Figura

Directed by Hannah Jane Walker
Produced by Tilt