De keuze van 

LEN VAN SCHAIK

Operakenner Len van Schaik verzorgt boeiende opera-inleidingen die door een talrijk publiek zeer gewaardeerd worden. Ook dit seizoen zal ze bij verscheidene opera's in Theater aan het Vrijthof de inleiding verzorgen.

PZN21329_Seizoensbrochure_Componistendag_Cesar_Franck_1.jpg

COMPONISTENDAG CÉSAR FRANCK


""Le brave père Franck was een bewonderenswaardig kunstenaar die kalm en sterk, rustig, zonder zich te haasten, bijna stilzwijgend zijn weg vervolgde. De bescheidenste, zachtmoedigste en verstandigste leermeester. Hij was ons aller voorbeeld." Aldus zijn leerlingen. César Franck werd tijdens zijn leven slechts door weinig anderen gewaardeerd. Dat kwam omdat in het Frankrijk van zijn tijd de beroemdheden van de opera heersten. Geweldig om tjidens de Componistendag kennis te kunnen maken met meerdere facetten van zijn talent. Heel gezellig om dan tijdens het diner met bekenden en onbekenden van gedachte te wisselen omtrent het gebodene."

> MEER INFo

04.02.2022 Simone Kleinsma - Verder (2).jpg

SIMONE KLEINSMA

VERDER


"Simone Kleinsma heb ik altijd bewonderd vanwege haar veelzijdigheid, maar bovenal vanwege haar professionaliteit: Simone doet niets, ze IS het. "VERDER" een veelomvattend woord. Reeds vanaf de geboorte moeten we verder. Vallen en opstaan, keuzes maken, 'n andere afslag nemen. Herkenbaar, ook voor Simone Kleinsma die ons hiervan deelgenoot maakt in haar nieuwe theatervoorstelling VERDER. Dat emotionele voorzichtigheid hierbij geboden is, moge duidelijk zijn." 

> MEER INFo

12.03.2022 Igone de Jongh - I - (c) Mark Engelen (2).jpg

IGONE DE JONGH

I


"Als baby bleef ik al niet stilliggen bij het horen van muziek en dat is zo gebleven. Bewegen op muziek, dansen... Een weldaad voor lichaam en geest.  Een aantal jaren geleden zag ik een docu over het leven en de activiteiten van prima ballerina Igone de Jongh. De positieve, maar ook negatieve kanten van het leven als professioneel danser. De dagelijkse pijntjes waar je mee moet leren omgaan, de opofferingen en ga maar door. Ik wil niets liever dan Igone de Jongh live zien dansen in haar eerste grote theatertournee."

> MEER INFo

19.04.2022 NIEUW BEELD Reisopera Bruid te Koop LRS (c) Marco Borggreve (1).jpg

NEDERLANDSE REISOPERA

BRUID TE KOOP!


"Daar heb ik (te) lang op moeten wachten; een inleiding te mogen verzorgen over de opera Bruid te koop! (Prodaná Nevěsta) van Bedřich Smetana. Een menselijk en aandoenlijk verhaal. Marenka dreigt uitgehuwelijkt te worden terwijl zij houdt van Jenik. Accepteert zij dit? List, bedrog en verdriet maar ook vreugde in deze humoristische opera. Wereldberoemd geworden door de goede zingbaarheid, het evenwicht tussen de pulserende motoriek van de dans, de diepe gevoelens, de humor en de treffende karakterisering van de personages. Een parel uit het opera-repertoire!"

> MEER INFo

14.06.2022 Opera Zuid -a MidsummerNight's Dream (c) Bjorn Frins_vierkant.jpg

OPERA ZUID

A MIDSUMMER NIGHT'S DREAM


"Waar ik me ook op verheug is de sprookjesopera A Midsummer Night's Dream van Benjamin Britten. De elfenkoning Oberon en de elfenkoningin Titania hebben allesbehalve een sprookjeshuwelijk. Ze zitten elkaar behoorlijk dwars. Er wordt geknoeid met toversap. Dat moet ervoor zorgen dat een slapende smoorverliefd wordt op de eerste die die persoon bij het ontwaken ziet. Hilarische situaties. Sprookjes eindigen doorgaans met een happy end. Ook nu komt alles op zijn pootjes terecht. Met zijn toegankelijke, kleurrijke en emotionele muziek, weet Britten eveneens in deze opera de juiste snaar te raken."

> MEER INFo