De keuze van 

WILLEM VISSERS

Beste Willem,
Dinsdagavond 19 oktober stond het Conservatorium Harmonieorkest Maastricht met het programma Marches and Dances in ons Theater aan het Vrijthof. Een veelbelovend sprankelend programma gebracht door jong talent.
Toch ben ik thuisgebleven die avond. Het affiche Ajax-Dortmund deed mijn Ajax-hart sneller kloppen. En wat heb ik genoten. En wat genoot ik opnieuw toen ik de volgende ochtend uw “recensie” in de Volkskrant las. “Ajax was kunst” schreef u en u vergeleek het spel van Ajax met een theatervoorstelling. 
Dat deed mijn theater-hart sneller kloppen!
Waar zou het theaterhart van Willem sneller van gaan kloppen, vroeg ik me af. Wanneer zou Willem het stadion inruilen voor het theater? 
Welnu, de keuze van Willem Vissers:

"Voetbal is theater. Volkstheater soms. De ene keer met opgetrokken wenkbrauw, dan weer
met een frons. Ajax - Dortmund, onlangs in de Champions League, was een kwestie van pure kunst. Met een grote K. De ragfijne patronen van Tadic en co, de acteurs met hun vrije spel en expressie. Hoofdrolspelers als Antony en Haller. Bijrollen? In sommige wedstrijden bestaan ze niet, dan zijn alle acteurs geweldig. Dan is de regisseur, Erik ten Hag bij Ajax, alleen een souffleur. Dan hoeft hij bijna niets te doen. Dan ziet hij dat alle repetities zinvol zijn geweest, dat zijn spelers zijn gedachten feilloos vertalen in spel, in toneel.

Het Vrijthof? Dat kenden we in huize Vissers wel als Limburgers uit Echt. Goh, wat hebben we daar vaak gezeten met een glaasje prik of iets sterkers. Maar het Theater aan het Vrijthof? Even nadenken. Jazeker, het is welhaast een schande dat het aan ons is voorbijgegaan, terwijl het toch, zo lezen we op de website, de ‘centrale actor is binnen het culturele weefsel van de stad Maastricht en de omliggende (Eu)regio’. Wat een feest. Wat een misser eigenlijk, dat we daar nooit zijn geweest. We zullen onze fout goedmaken.

En dan dat overweldigende aanbod. Voetbal is vaak hetzelfde en in bepaald opzicht zelfs altijd hetzelfde; één bal, 22 spelers, arbiters, 45 minuten de ene kant op, en dan 45 minuten naar de andere kant. Hoe anders is dat bij het theater. Zo gevarieerd als het aanbod is in Maastricht. Ik zou naar zoveel voorstellingen willen, als mijn tijd eindeloos was. Hier een persoonlijke voorkeur van vijf voorstellingen."

17.11.2021 Peter Pannekoek Nieuw Bloed liggend.jpeg

PETER PANNEKOEK

OUDEJAARSCONFERENCE: NIEUW BLOED


"Peter Pannekoek is niet alleen cabaretier, hij is ook aanhanger van Ajax. Een fervent aanhanger zelfs. Hij praat weleens mee in een podcast over Ajax. Hij houdt van de voormalige spits Kolbeinn Sigthorsson. Of juist niet, dat weet ik even niet meer. Eens zien of Ajax langs komt, in zijn eindejaarsconference."

> MEER INFo

Promobeeld The Mousetrap - Liggend - LRS -.jpg

WILLEKE VAN AMMELROOY, WILBERT GIESKE, FREDERIK BROM, HAN OLDIGS E.A.

THE MOUSETRAP


"Spanning, ondraaglijke spanning. Het lijkt wel voetbal. En Wilbert Gieske, een van de hoofdrolspelers, was een goede keeper vroeger. Dat weet ik, omdat wij met de Volkskrant meededen aan een toernooi in Muiderberg, met acteurs en musici. Bovendien speelt Willeke van Ammelrooy mee, toch de grande dame van het Nederlandse toneel."

> MEER INFo

14.02.2020 Huub Stapel - Het Huwelijk - liggend (c) Mark Engelen.jpg

HUUB STAPEL

HET HUWELIJK


"Als Limburger kies je ook voor Limburgers. Zo zijn wij Limburgers nu eenmaal. Huub Stapel is ‘onze’ beste acteur. Ik heb hem nog eens gesproken voor een artikel in het Magazine van de Volkskrant, over hoe het kan dat er zoveel goede toneelspelers uit Tegelen komen. Zoals er vroeger veel goede voetballers uit Limburg kwamen."

> MEER INFo

Dutch Eagles - Gold 2(c)Chris Pedis, André Kemp en Mark David.jpg

DUTCH EAGLES

GOLD


"De echte Eagles, die wilde ik mijn hele leven al zien, en het is uiteindelijk gelukt, in mei
2019, in Keulen. Het vreemde was dat het concert niet eens was uitverkocht. De riff van One of these nights, die herken je na 0,1 seconde. One of these nights, dat was het ook bij Ajax - Dortmund. Een zo’n avond, zeldzaam mooi."

> MEER INFo

21.03.2020 Dorona Alberti & Metropole Orkest STAAND.jpg

METROPOLE ORKEST MET DORONA ALBERTI EN TIM AKKERMAN

THE MUSIC FROM JAMES BOND


"James Bond sleepte ons thuis een beetje door barre coronatijden. Ik had nog nooit een film over de geheim agent gezien, maar we keken film na film, dag na dag, en op een gegeven moment stapten we over naar James Bond. Mooie muziek, dat zeker. Plus een held die afrekent met de slechterik. Zoals de helden op het veld ook weleens doen, in mijn favoriete type voetbalwedstrijd."

> MEER INFo