Het Nationale Theater

De wereld volgens John

Het Nationale Theater

De wereld volgens John

De wereld volgens John (spin-off van The Nation)

De wereld volgens John is een oergeestige aanklacht van de ‘normale Nederlander’ die zich in toenemende mate stoort aan de mensen die zijn ‘gave land’ te grabbel gooien: graaiende bazen, klagende nieuwkomers en vrouwen die hun natuurlijke plek niet kennen. Maar ook een verhaal over verbondenheid met de medemens en mannenvriendschap. Net als bij The Nation gaat Eric de Vroedt weer op onderzoek in Den Haag. Dit keer verruilt hij de Schilderswijk voor Duindorp.

"Regisseur en tekstschrijver Eric de Vroedt won voor The Nation de Toneelschrijfprijs 2018!"
 

Juni 2019. Twee nieuwsberichten houden ons land in de greep: een jonge man heeft zich opgesloten in het gorillaverblijf van de Rotterdamse dierentuin Blijdorp. En: in de Haagse wijk Duindorp is een illegaal gebouwd vreugdevuur omgevallen, met een dodelijk slachtoffer tot gevolg.

“We zijn in de lucht, we staan aan! Welkom bij de Wereld volgens John, waar we naast het nieuws graag linkse gekkies verslaan.”

We zijn live in de uitzending van De wereld volgens John. In zijn eigen talkradiostation doet Hagenaar John Landschot (de (im)populaire, populistische volksmenner uit The Nation) verslag van beide nieuwsitems. De man in het apenhok blijkt Jan K., aanvoerder van het Duindorpse vreugdevuur.

In zijn show is John in contact met inbellers; omstanders, belanghebbenden, buurtbewoners en politici. Beetje bij beetje wordt de reden onthult waarom Jan K. krachten wil meten met een aap en waarom midden in de zomer een illegaal vreugdevuur moest worden gebouwd. Tijdens de voorstelling zit het publiek in de uitzending van De wereld volgens John en is live getuige van de man die zichzelf heeft opgesloten in het gorillaverblijf.

 

“Een vertelling die je machteloos aan je stoel kluistert.” - Noordhollands Dagblad 
za 18 mei 2019
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 22:15
Inleiding 19:00
Prijs € 24
Toneel / Theater
Tickets
T
De_Wereld_Volgens_John_(campagnebeeld)_-_Gordon_Meuleman_(1_of_1)_WEB[1].jpg Wereld_04_©_Sanne_Peper[1].jpg De_wereld_volgens_John_-_fotografie_Bas_de_Brouwer_(naamsvermelding_verplicht)-63[1].jpg De_Wereld_Volgens_John_(extra_beelden)_-_Gordon_Meuleman_(2_of_4)_WEB[1].jpg
“De voorstelling schept een treffend beeld van de maatschappelijke onvrede die tot modern rechts-populisme leidt.” - NRC ★★★
“Lieve hemel, zoals Bram Coopmans die een deuk in Johns over alles heen walsende performance inbouwt, dat is magistraal acteren.” - Trouw ★★★★★

 

Spin-off van The Nation
De wereld volgens John is genoemd naar het (im)populaire personage John Landschot uit The Nation (gespeeld door Bram Coopmans). Landschot, de populistische politicus uit aflevering 2 van The Nation keert samen met een aantal personages uit The Nation terug in De wereld volgens John.

The Nation niet gezien? Geen probleem! De wereld volgens John is van begin tot eind goed te volgen voor iedereen die The Nation niet gezien heeft.

tekst

Joeri Vos

concept & regie

Eric de Vroedt

regie assistentie

Abdel Daoudi

Spel

Mourad Baaiz, Bilal Bachir, Bram Coopmans, Hein van der Heijden, Emmanuel Ohene Boafo, Vanja Rukavina, Whitney Sawyer, Betty Schuurman en Joris Smit

Fotografie

Gordon Meuleman, Sanne peper