Het Geluid, Studio 52nd, VIA ZUID en OSB

Wie is Baas? – Een voorstelling over het koloniaal heden

Wie is e baas

Waarom maken mensen apengeluiden in voetbalstadions? En hoezo vinden we mensen met een light skin knapper? Is er misschien een koloniaal heden? En welke impact heeft dat op jou?

Studio 52nd stelde deze vragen aan leerlingen van 3 VMBO van Open Schoolgemeenschap Bijlmer. Hun toneeltekst vormt de basis van het drieluik dat drie theatermakers met en zonder voorouders uit de koloniën er vervolgens van maakten. 
 

“Omdat ik geen witte huidskleur heb, denken sommige mensen dat ik dingen niet kan betalen. Stellen ze absurde vragen over de Nike-schoenen die ik aan heb. Hoezo denk je dat ik dat niet kan betalen? Blijkbaar zijn witte mensen rijker dan zwarte mensen. Zwarte mensen worden gezien als luid, asociaal of zonder manieren. Maar dat is gewoon raar en natuurlijk niet waar.”

Leerling 3 VMBO van Open Schoolgemeenschap Bijlmer
 


Schrijftraject
Voor de voorstelling Wie is baas? schreven een tiental jongeren van Open Schoolgemeenschap Bijlmer teksten over sporen van het koloniaal verleden in het heden. Ze bezochten de Black Archives, gingen op Black Heritage Tour, kregen lessen over identiteit van psychiater Glenn Helberg, en werden opbouwend bekritiseerd door rapper en Akwasi. 

vr 27 sep 2019
AINSI:
Theaterzaal
14:00 - 15:00
Prijs € 10
Toneel / Theater
Tickets

Info
Bijgeboekt
T

 

Studio 52nd
Studio 52nd begeleidt jongeren met bijzondere verhalen bij het schrijven van toneelteksten. Die toneelteksten vormen de basis voor een professionele voorstelling, vergezeld door een educatietraject.


ZIE OOK:

Lees meer over de voorstelling op de website.

Het Parool bezocht een van de schrijflessen op de OSB.

Lees meer over de excursies naar de Black Archives en de Black Heritage Tour.

Credits
Regie: Gable Roelofsen
Spel: Barry Emond, Cherella Gessel, Karlijn van Kruchten
Tekst: Jongeren 3 VMBO, Open Schoolgemeenschap Bijlmer