PZN21305_SocialSquare_Carnavalsconcerten_L1 en OB.jpg

TV-uitzending

Carnavalsconcert

philharmonie zuidnederland

Brabant en Limburg
vieren samen carnaval


philharmonie zuidnederland geeft een uniek Carnavalsconcert dat het beste laat zien uit Brabant en Limburg. In deze coronatijd zijn de verschillen tussen het Rijnlandse en Bourgondische carnaval één grote inspiratiebron om tot een kolderieke smeltkroes te komen. Solisten zijn de Limburgse Brigitte Heitzer en Brabander René Schuurmans. De regie is in handen van Zorba Huisman van Toneelgroep Maastricht. Bekende kaskrakers en klassieke muziek wisselen elkaar af: van hilarisch feestgedruis tot zwierige symfonische klasse. Onder leiding van Enrico Delamboye brengt het orkest deze klanken met een grote knipoog, waarbij natuurlijk een ode aan de horeca niet mag ontbreken. Tussen 12 en 17 februari wordt het Carnavalsconcert meerdere malen uitgezonden door L1 en Omroep Brabant.

Lange traditie van kolderieke smeltkroes
philharmonie zuidnederland kent een lange traditie van Carnavals- en Vastelaovendconcerten. Het eerste Vastelaovendconcert is in 1953 in het leven geroepen door André Rieu Senior en groeide al snel uit tot Dé Vastelaovendsklassieker in Limburg. Iets soortgelijks gebeurde in 1963 in Brabant met onder andere het vermaarde Oetelkonzèrt. Daarom is het orkest juist nu zo blij met de samenwerking met Omroep Brabant en L1. Deze omroepen maken het mogelijk dat philharmonie zuidnederland ook tijdens de lockdown bij alle inwoners van Limburg en Brabant onvervalste carnavalsklanken in de huiskamer kan brengen.

Ode aan de horeca en feestgedruis
De concertzalen en horeca zijn al een tijdje dicht. Het orkest speelt in de formatie van een salonorkest van 18 musici zonder publiek. Dat maakt het extra moeilijk om het échte gevoel van carnaval over te brengen. Maar, met In ’t kleine café aan de haven komt philharmonie zuidnederland wel heel dicht in de buurt bij dit gevoel. Deze authentieke smartlap van Pierre Kartner is een ware ode aan de zwaar getroffen horeca. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de legendarische Mien waar is mijn feestneus en een Toon Hermans-medley.

Een lach en een traan
Carnaval, de vastenavond, is al eeuwen het feest van de lach en de traan. Met een bijzondere versie van Don’t cry for me Argentina – geheel in coronastijl – weet Brigitte Heitzer hier wel een heel toepasselijke draai aan te geven. Al met al zorgt dit Carnavalsconcert ervoor dat alle Brabanders en Limburgers wel een digitaal biertje, schrobbelaar of andere schnaps willen drinken met elkaar om te toosten op dat heel échte carnavalsgevoel.

Het Carnavalsconcert van philharmonie zuidnederland is mede mogelijk gemaakt door de provincies Limburg en Noord-Brabant.

Het Carnavalsconcert is te zien op:
L1
Vrijdag 12 februari - 18.30 en 23.00 uur
Zaterdag 13 februari - 18.30 uur
Woensdag 17 februari - 13.25 en 15.15 uur

Omroep Brabant
Zondag 14 februari - 11.00 uur en 16.30 uur