Festival-Nederlandse-Dansdagen-Festival-logo(1).jpg

Speciale editie Festival de Nederlandse Dansdagen 2020: 
DE NEDERLANDSE DANSDAGEN DIGITAAL


Donderdag 1 oktober tot
donderdag 8 oktober 2020

 

De Nederlandse Dansdagen (NDD) opent in 2020 haar digitale podium. Met de aftrap vanuit dit digitale theater tijdens de Avond van de Nederlandse Dans op 1 oktober 2020 nodigt het festival iedereen uit om samen een week lang online dans te beleven, mee te praten, samen te maken, te dansen en elkaar online te ontmoeten. 

Festival De Nederlandse Dansdagen is in 2020 een geheel digitale editie. Het online festival toont de rijke diversiteit en de absolute top van de Nederlandse dans en is daarmee voor iedereen toegankelijk. Het thema van deze speciale editie is #dansmetmij, een uitnodiging tot het gezamenlijk vieren en beleven van de Nederlandse dans. 

2020: Geheel digitale editie de Nederlandse Dansdagen
Ronald Wintjens staat in zijn 5e jaar als directeur van de Dansdagen voor een uitdaging. De onzekerheid rondom de corona-maatregelen dwingt het festival om keuzes te maken. Annuleren is geen optie. De Dansdagen wil garanderen dat ze er in oktober zijn voor haar publiek en tonen wat de danssector te bieden heeft. En dat is veel!
Aan de keuze om nu al te besluiten geen live festival te organiseren in oktober liggen financiële en praktische redenen ten grondslag. Maar het belangrijkste is de volksgezondheid. Wintjens: ‘Wij voelen een grote verantwoordelijkheid om de veiligheid van ons publiek, onze dansers en onze gasten die we vanuit binnen- en buitenland een paar dagen naar Maastricht halen, te kunnen garanderen. Die garantie kunnen we (nu) niet bieden.’

De Nederlandse Dansdagen 2020 wordt daarom een geheel digitale editie. Ronald Wintjens: ‘Hoewel de reguliere editie van ons festival komt te vervallen, zullen we er toch zijn voor het dansveld en het publiek. Uitgangspunt van het programma 2020 is dat hetgeen we nu ondernemen onderdeel wordt van een sterkere toekomst. Duurzaamheid, kwaliteit en innovatie zijn daarbij belangrijk. Het digitale podium wordt de komende jaren als nieuwe locatie toegevoegd aan de huidige locaties en theaters. Het stelt ons in staat om publiek in heel Nederland maar zeker ook internationaal te bereiken, van lokaal tot landelijk tot internationaal. Deze digitale editie is bij uitstek het podium om de fantastische Nederlandse dans centraal te stellen en breed internationaal te kunnen delen en internationale verbindingen te laten ontstaan. We verwachten dat door de coronacrisis de digitalisering van de samenleving een enorme sprong neemt. Digitaal werken, digitaal elkaar ontmoeten, samen online feesten en van kunst en cultuur genieten zal ons niet meer vreemd zijn na deze crisis. Dans is een podiumkunst die het beste live ervaren en gemaakt kan worden. We kunnen echter niet meer ontkennen dat de digitale virtuele beleving is geïntroduceerd. Zoals we eeuwen geleden van het theater in de bioscoopzaal belandden, de tv thuis ontdekten tot aan de mobiele mediadragers van nu, zal ook de podiumkunst opnieuw innoveren om ook digitaal een permanent podium te vinden. We onderzoeken graag in nauwe samenwerking met het veld hoe een digitaal podium kwalitatief verder ontwikkeld kan worden zodat dit een gedegen en verrijkende aanvulling wordt op het fysiek beleven van dans.’ 

#dansmetmij
De Dansdagen roept tijdens deze speciale editie iedereen op tot ‘dans met mij’, een uitnodiging om ons met elkaar te verbinden. Dans wordt dichterbij gebracht, thuis bij het publiek, om juist de afstand te verkleinen en dichtbij te komen. Misschien wel dichterbij dan ooit.  #dansmetmij is het centrale thema van deze editie van de Dansdagen én een uitnodiging. Een uitnodiging aan publiek, makers, gezelschappen, amateurs en opleidingen om samen te bewegen naar, en online vorm te geven aan de nieuwe tijd. Zodat we ook straks met de danssector en het danspubliek sterker uit deze crisis komen en de kansen hebben benut om een vruchtbare toekomst met elkaar te creëren. 

Festivalprogramma
Het complete festivalprogramma wordt 24 augustus 2020 bekendgemaakt. Houd de website nederlandsedansdagen.nl in de gaten voor updates en informatie.

De Nederlandse Dansdagen Digitaal 
1 - 8 oktober 2020 – online via www.nederlandsedansdagen.nl
Programma bekend: 24 augustus 2020 
Meer informatie: www.nederlandsedansdagen.nl