ITA Romeinse tragedies NPO

Bejubelde voorstelling
Ivo van Hove bewerkt tot
10-delige televisieserie


‘Huiveringwekkende multimediashow’
de Volkskrant.

De VPRO zendt vanaf 30 mei op NPO 2 een 10-delige, speciaal voor tv gemaakte, bewerking van het stuk Romeinse tragedies van Internationaal Theater Amsterdam (ITA) uit. Het is de grootste productie ooit van regisseur Ivo van Hove die wereldwijd werd bejubeld. In het stuk komen drie tragedies van Shakespeare samen: Coriolanus, Julius Caesar en Antonius & Cleopatra. Met onder andere Gijs Scholten van Aschat en Hans Kesting. 

Actueler dan ooit
Shakespeares Romeinse tragedies zijn actueler dan ooit en onthullen alle politieke spelletjes, die ook vandaag de dag nog gespeeld worden. Lijkt Donald Trump op Coriolanus of misschien op Caesar? De stukken laten het slagen en falen van een politicus zien, en daarmee dat politiek mensenwerk is. In deze speciale bewerking van theaterregisseur Ivo van Hove, scenograaf Jan Versweyveld en televisieregisseur Reinier Bruijne openbaart zich het politieke spel in al zijn facetten. 

Ivo van Hove: 'In korte intense afleveringen van telkens 30 minuten nemen we de kijker mee in de catacomben van de politieke macht. We zien hoe politici tot hun visie op de samenleving komen en hoe ze die op heel verschillende manieren denken te realiseren. Hoe ze overwinnen en falen. Het is altijd mijn droom geweest om deze eigentijdse kijk op Shakespeares wereldberoemde stukken te verfilmen tot TV-theater.'

Reiner Bruijne: 'Totaal anders dan bij eerdere ITA Live televisie-adaptaties zijn media nu zelf integraal onderdeel van de voorstelling. Regie, techniek, camera's en crew hebben zelfs een functie binnen het decor. Waar normaal bij televisieregistraties camera's zo discreet mogelijk opgesteld worden, zijn ze nu duidelijk zichtbaar en duiken ze tijdens opstootjes en gevechten vol in beeld. Een acteur die de vierde wand doorbreekt door direct op camera de kijker te adresseren, wordt middels de andere camera's weer vastgelegd. Kortom, het maakproces van televisie als aanwezige observator van een voorstelling over de 24-uurspolitiek.'

Romeinse tragedies is in een 10-delige televisiebewerking twee weken op zondag tot en met donderdag te zien vanaf 30 mei om 22.05 uur bij de VPRO op NPO 2.
 

RT_©_Jan Versweyveld-06.jpg RT_AMS_ITA-LIVE 1_┬® Jan Versweyveld.jpg RT_AMS_ITA-LIVE 3_┬® Jan Versweyveld.jpg