Orde van de Gulden Humor voor Huub Stapel

Orde van de Gulden Humor voor Huub Stapel

 

Uitreiking Gulden Humor in 2021

Maastricht, 28 mei 2021 - In Theater aan het Vrijthof werd vandaag acteur Huub Stapel (Tegelen, 1954) verrast door het bestuur van de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV). Huub Stapel krijgt dit jaar de Orde van de Gulden Humor. Deze onderscheiding wordt sinds 1962 door de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge uitgereikt aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van de levensblijheid, de humor of de vastelaovend. Stapel volgt Thijs Brand op. De bierbrouwer kreeg de onderscheiding in 2019 uitgereikt.

Limburger Huub Stapel werd bekend door zijn rollen in films zoals De lift, Flodder en Amsterdamned. Hij heeft diverse televisieprogramma’s gepresenteerd en is de laatste jaren steeds vaker te vinden op de Nederlandse theaterpodia. Eén van de bekendste voorstellingen is Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus en en het wereldberoemde verhaal Intouchables. Momenteel staat Huub Stapel volop in de belangstelling door zijn rol als hasjbaron in de Netflix speelfilm Ferry. Ook speelt hij een van de hoofdrollen in Flikken Rotterdam.

Stapel is woonachtig in Amsterdam, maar hij is Limburg altijd trouw gebleven. Hij was dan ook zeer vereerd toen hem werd gevraagd of hij deze bijzondere onderscheiding in ontvangst wilde nemen. Huub Stapel: ‘Al vanaf het oerbegin van het bestaan van deze prijs sprak mijn lieve vader Jo met veel ontzag over de prijs, ongeveer het hoogste wat er in een mensenleven te winnen viel. Hoe apetrots zou hij zijn geweest dat een van zijn kinderen deze schitterende onderscheiding in de wacht sleepte, ik kan alleen maar gissen naar hóe trots, omdat Pa’s ontijdige dood in 1975 een einde maakte aan alle speculatie daarover. Ik besef dat ik in een rijke traditie van illustere winnaars stap en beloof dan ook plechtig Humor met een hoofdletter, de rest van mijn leven bepalend te laten zijn voor m’n welbevinden, maar eigenlijk is dat altijd al zo geweest, als ik eerlijk ben.’

Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge 
De SLV heeft tot doelstelling het in stand houden en bevorderen van de carnaval als een uiting van levende volkscultuur en folklore in Limburg. Carnaval is een belangrijk onderdeel van ons Limburgs immaterieel erfgoed; liedjes, verhalen, dialecten, rituelen, gebruiken en tradities.

slv-limburg.nl