Wie heeft mijn vader vermoord

Internationaal Theater Amsterdam (ITA)

Wie heeft mijn vader vermoord

Internationaal Theater Amsterdam (ITA)

Speciaal voor Hans Kesting bewerkt Ivo van Hove het zeer uitgesproken boek Ze hebben mijn vader vermoord van Édouard Louis tot monoloog.
Het is een aangrijpend verhaal over een vader die op zijn vijftigste een fysiek en mentaal wrak is als gevolg van een leven dat is getekend door alcohol, sociale achterstelling en hard werken in de zware industrie van Noord-Frankrijk.

Tegelijk een woedende aanklacht tegen de politieke elite als de liefdesbetuiging van een zoon aan zijn vader.
 

Édouard Louis schrijft ook over hoe hij als jonge homoseksueel door zijn eigen arbeidersfamilie tot outcast werd verdoemd. Met deze brutale, schitterende tekst maakt Ivo van Hove een monoloog voor Hans Kesting.

De jonge schrijver Édouard Louis (1992) is in Frankrijk de grootste literaire sensatie sinds Michel Houellebecq. Met zijn autobiografische romandebuut Weg met Eddy Bellegueule keek hij terug op zijn getormenteerde jeugd als jonge gay in de vergeten onderklasse van de samenleving. Daarna volgde Geschiedenis van geweld waarin hij vertelt over de nacht dat hij door de Algerijnse Reda verkracht wordt en vervolgens weigert een klacht in te dienen. Een roman die de oorzaken en gevolgen van geweld op een intieme, persoonlijke en politiek gedreven manier doorgrondt. Met zijn werk zwengelt Louis discussies aan over klassenverschillen, racisme en homofobie. De auteur deinst er niet voor terug om zich politiek uit te spreken: hij schaarde zich demonstratief achter de gele hesjes beweging en ging de strijd aan met de Franse president Macron: ‘Mijn boek verzet zich tegen wie u bent en wat u doet.’

zo 19 sep 2021
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
14:30 - 16:00
Prijs € 22,50
Toneel / Theater
Tickets
Zet op wensenlijst
Info
Reprise
T
Internationaal Theater Amsterdam (ITA) Wie heeft mijn vader vermoord Internationaal Theater Amsterdam (ITA) Wie heeft mijn vader vermoord Internationaal Theater Amsterdam (ITA) Wie heeft mijn vader vermoord Internationaal Theater Amsterdam (ITA) Wie heeft mijn vader vermoord

'Genadeloos en roerend portret' - de Volkskrant ★★★★

‘Intens en prachtig gespeeld door Kesting die moeiteloos schakelt van een zieke oude man naar een naar de aandacht van zijn vader hunkerend jongetje.’ - Telegraaf ★★★★

‘De voorstelling laat zien dat één acteur met een sterke tekst op een nagenoeg kaal toneel meedogenloos onder de huid van het publiek kan kruipen.’ - Trouw ★★★★

‘Welhaast perfect theater’ - KNACK ★★★★

‘Hans Kesting overweldigt in theaterversie ‘Wie heeft mijn vader vermoord’ - NRC ★★★★

'Wie heeft mijn vader vermoord is een genadeloos en roerend portret van een kansarme man, in een milieu waar armoede en drankzucht van vader op zoon worden doorgegeven.' - De Volkskrant ★★★★

TEKST

Édouard Louis

REGIE
Ivo van Hove
SPEL

Hans Kesting

FOTO

Jan Versweyveld