Sneak Peek

VIA ZUID

VIA ZUID Sneak Peek

In deze Sneak Peek van VIA ZUID en Theater aan het Vrijthof word je door choreograaf Roshanak Morrowatian meegenomen in het onderzoek voor haar nieuwe, interdisciplinaire dansvoorstelling Heroes and heavens. Centraal hierin staat een ritueel van empowerment op spiritueel, sociaal en fysiek vlak. 

De in Maastricht woonachtige Roshanak (Iran, 1989) is choreograaf, danser, actrice en performer en medeoprichter en artistiek leider van dansgezelschap Rover. In 2020 won ze de Prijs van de Nederlandse Dansdagen en, samen met Mami Izumi, de BNG Bank Dansprijs. Vorig jaar tijdens de Nederlandse Dansdagen ging haar autobiografische dansvoorstelling Kites in première. 

Laat je verrassen door de nieuwste generatie podiumtalent!


Heroes en heavens herdefinieert Iraanse heldensport
Met Heroes and heavens wil Roshanak de martial arts-vorm Varzesh-e Pahlavani (heldensport) opnieuw definiëren. Het is een oeroud ritueel dat oorspronkelijk uit Perzië komt en werd gebruikt om krijgers te trainen. Het bestaat uit een combinatie van onder andere vechtsport, krachttraining, spiritualiteit, ethiek, poëzie en muziek. Van oudsher mochten alleen mannen het beoefenen. Roshanak wil juist óók vrouwen en andere genders laten delen in de kracht van het ritueel en samen de veelzijdigheid van de mens vieren.  

Tijdens de Sneak Peek deelt ze samen met collega Mami Izumi videobeelden en voorbeelden van het ritueel en zijn ontstaansgeschiedenis. Ook tonen ze stukjes uit het creatieproces van Heroes and heavens en laten ze zien hoe ze traditioneel cultureel erfgoed willen omzetten in een hedendaagse dansvoorstelling. Hoe herdefinieer je een eeuwenoud ritueel met de mindset van nu? 

Een interactieve voorstelling
Roshanak zal ook een klein stukje van het ritueel fysiek delen met het publiek. Hiervoor is geen sport- of danservaring vereist. Trek makkelijke kleren aan en laat je verrassen! Tot slot is er, zoals bij iedere Sneak Peek, een nagesprek met ruimte voor vragen van het publiek. 

Over Rover
Roshanak Morrowatian (Iran, 1989) en Mami Izumi (Japan, 1987) maken met hun gezelschap Rover interdisciplinaire dansvoorstellingen vanuit maatschappelijke betrokkenheid en met oog voor artistieke kwaliteit. De focus ligt daarbij op culturele diversiteit en het creëren van onderling begrip tussen individuen en culturen.
 
De wens voor een harmonieuzere maatschappij loopt als een rode draad door het werk van Rover. Onopgemerkte details, onzichtbare mensen en vergeten verhalen krijgen in hun voorstellingen en projecten de hoofdrol

vr 22 apr 2022
Theater aan het Vrijthof:
Bovenzaal
20:30 - 21:30
Prijs € 7,50
Toneel / Theater
Tickets
Zet op wensenlijst
T
Via Zuid Sneak Peek Via Zuid Sneak Peek

Over Sneak Peeks
Sneak Peeks zijn theatrale blind dates voor publiek dat in is voor iets nieuws en het leuk vindt om beloftevolle makers op het gebied van theater, dans en muziek aan het werk te zien en te ‘ontdekken’. Voor slechts 7,50 euro beleef je een buitengewone avond in het theater én steun je jonge podiumkunstenaars in hun ontwikkeling.

Tijdens een Sneak Peek presenteren een of meerdere makers hun nieuwste werk. Vaak zijn dit prille, verrassende voorstellingen. De makers zijn verbonden aan VIA ZUID – Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg. Een vast onderdeel van de Sneak Peeks is een nagesprek waarin het publiek feedback mag geven en de makers een uniek inkijkje geven in de totstandkoming van hun werk.