Dreams 360

NDT 1

NDT 1

Het laatste NDT 1-programma van seizoen 2021-2022 presenteert wereldpremières van drie onderscheidende choreografische stemmen: Gabriela Carrizo, Crystal Pite en Roy Assaf.

Gabriela Carrizo (Argentinië) vervaagt de grenzen tussen dans en theater in haar dramatisch gedreven werken, die ingebed zijn in de verkenning van de menselijke ervaring. Als choreograaf creëert ze filmische sferen die performers een plek bieden om zich in te leven in levensechte situaties, emoties en ontmoetingen. Samen met Franck Chartier richtte Carrizo in 2000 het Brusselse collectief Peeping Tom op. Ter beschrijving van haar werk zegt ze: “Ik probeer constant nieuwe perspectieven te zoeken om een parallelle mentale wereld zichtbaar te maken; een wereld waarin hyperindividuele angsten, onderdrukking, fantasieën en gedachteconstructies van de personages  normale sociale relaties aangaan.” Haar wereldpremière voor Dreams 360 markeert haar tweede en langverwachte nieuwe creatie voor NDT 1.

NDT's associate choreograaf Crystal Pite (Canada) is een veelgevraagde stem in hedendaagse dans. Pite’s meeslepende werken verbeelden de complexiteit en menselijkheid van onze generatie met een kenmerkende toon die rijk is aan verbeeldingskracht en intelligentie. In 2002 richtte de choreograaf en danser Kidd Pivot op, wiens naam – deels outlaw, deels een ballettechniek – haar eigen balans van "roekeloosheid en strengheid" belichaamt. Als choreograaf is Pite een beeldmaker die uitzonderlijk werk maakt en zich op de kruising begeeft tussen dans en theater. Door de virtuoze poëzie van haar choreografie is ze altijd in staat om menselijkheid centraal te stellen en om ruimte en muzikaliteit te creëren in gedurfde, rijke partituren. NDT is erg verheugd om opnieuw een wereldpremière te presenteren van Pite, die het publiek over de hele wereld aanspreekt en ontroert met haar werk. 

Als een frisse stem in de danswereld is Roy Assaf (Israël) een van de meest gewilde en opkomende choreografische stemmen van vandaag. Hij completeert Dreams 360 met een wereldpremière, waarmee de choreograaf zijn debuut maakt bij NDT. 
Middels poëtische gebaren wordt zijn choreografische signatuur gekenmerkt door een verkenning van lichamelijke intelligentie. Roy is daarmee met name geïnteresseerd in het lichamelijk vermogen om bepaalde keuzes te maken in de ruimte, en de geluidsomgeving waarin die keuzes en bewegingen zich manifesteren. 

za 21 mei 2022
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 22:30 / 2 pauzes
Inleiding 19:00
Sterrang € 40
Rang 1 € 35
Dans
Tickets
Zet op wensenlijst
Info

Inleiding door Emmeline Mooij

D

ZIE OOK:
NDT.NL

 

Programma

Gabriela Carrizo
Wereldpremière

Crystal Pite
Wereldpremière

Roy Assaf
Wereldpremière
 

Figures in Extinction [1.0] ©RAHI REZVANI 2022_online_6.jpg How to ruin a dance ©RAHI REZVANI 2022_online_4.jpg
La Ruta ©RAHI REZVANI 2022_online_2.jpg

fotografie

Rahi Rezvani