De Gliphoeve

Orkater en Bijlmer Parktheater

13.12.2022 Orkater - De Gliphoeve

Een familiegeschiedenis over actuele thema’s als woningnood, integratie en de kracht van saamhorigheid.

Het is 1975. In Suriname wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen. “Wie gaat weg en wie blijft hier” is een grote hit op de radio. Etta besluit met haar dochter Millie en zoon Glenn naar Nederland te gaan, vader Stanley blijft voorlopig in Suriname. Vol verwachting, energie en humor probeert deze sterke moeder haar kinderen een plek te geven in hun nieuwe vaderland. Ze krijgen geen warm welkom, niemand zit op ze te wachten, er is geen werk en er zijn geen woningen.

Een voorstelling vol levenskracht en muziek als houvast om te overleven en door het beton heen te breken.


Ze komen terecht in De Gliphoeve, de eerste flat in de Bijlmermeer die gekraakt wordt door Surinaamse activisten. Gezinnen leven er onder, boven en op elkaar, soms in bittere armoede. Men vindt er ook warmte: in eten en drinken, in muziek en in de gedeelde, vastberaden wil om te slagen. Maar het kleine gezin wordt flink op de proef gesteld.

De Gliphoeve is na Woiski vs. Woiski het tweede deel van de muzikale trilogie van Orkater en het Bijlmerparktheater over de komst van Surinamers in Nederland. Een voorstelling vol levenskracht en muziek als houvast om te overleven en door het beton heen te breken. 

De Gliphoeve, in 2021 door pers en de theaterjury bekroond tot één van de beste voorstellingen van het seizoen, gaat eindelijk op tournee!


De Gliphoeve werd in 2021 officieel geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en Dionne Verwey werd genomineerd voor een Colombina, de toneelprijs voor de beste vrouwelijke bijdragende rol. Uit het juryrapport: “Verwey toont zich een indrukwekkend veelzijdig actrice in deze coming of age. Haar gedrevenheid, overgave en spelplezier doen smaken naar meer.” (...) “Mede door de grote rol van de verrassende muziek, die de toeschouwer op aanstekelijke wijze meeneemt in het verhaal, vinden de spelers een fijne balans tussen verdriet en humor. Op die manier vliegen ze thema’s aan die in het dagelijks moeilijk te bespreken zijn. Boven alles is De Gliphoeve een gulle viering van saamhorigheid.”

di 13 dec 2022
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 21:30
Sterrang € 30
Rang 1 € 25
Toneel / Theater
Tickets
Zet op wensenlijst
T


“Een meeslepende en ontroerende familiekroniek, die de aandacht vestigt op een onderbelichte periode in de recente Nederlandse geschiedenis.”

NRC ★★★★

De Gliphoeve is een warmbloedige ode aan liefde en hoop, tegen de klippen op.”

Volkskrant ★★★★

Orkater - De Gliphoeve Orkater - De Gliphoeve Orkater - De Gliphoeve 06.12.2022 - Orkater & Bijlmer Parktheater - De Gliphoeve - (c) Elisabetta Agyeiwaa (9).jpg

Regie Geert Lageveen

tekst Bodil de la Parra , Maarten van Hinte, Geert Lageveen

spel Manoushka Zeegelaar Breeveld, Xavier Molijn, Dionne Verwey, Gery Mendes 
muzikale leiding Gery Mendes  

MUZIEK Gery Mendes, Sophie Anglionin, Walther Muhringen, Franklin Caesar Breeveld

CHOREOGRAFIE Dionne Verwey

DRAMATURGIE Maarten van Hinte

DECOR Ruben Wijnstok

KOSTUUMS Arien de Vries

LICHTONTWERP Stefan Dijkman

GELUIDSONTWERP Robert van Delft

fotografie Elisabetta Agyeiwaa en Les Adu