Aqua

Introdans

Introdans - Aqua

Laat je meevoeren met Aqua, het bruisende nieuwe programma van Introdans. Met Introdans-premières van de koningin van het minimalisme Lucinda Childs (Océana), de hypnotiserende dansmeester Sidi Larbi Cherkaoui (Harbor Me) en de nieuw bij Introdans aangetrokken Manuel Vignoulle (EARTH). Ook is de publieksfavoriet Azul te zien van de uit eigen gelederen voortgekomen Jorge Pérez Martínez. 

Anker me, bescherm me. In Harbor Me van Sidi Larbi Cherkaoui zijn drie dansers op zoek naar een veilige haven. Kunnen ze elkaar de steun bieden die ze zo hard zoeken? Het toneelbeeld doet denken aan een zeehaven tijdens eb, met de drie dansers dansend in het slib. Vol weemoed en gemiste samensmeltingen. 

Met Azul creëerde choreograaf en voormalig Introdans-danser Jorge Pérez Martínez een fris en pittig werk dat uitblinkt door een eigen lichaamstaal en prachtig, bijzonder partnerwerk, gedanst op drie klassieke Spaanse gitaarcomposities. Pérez Martínez laat zich leiden door de sfeer van de muziek en het mediterrane, Spaanse gevoel. 

Zonder aarde is er geen water en andersom. Vanaf het allereerste begin zijn de drie dansers in EARTH van Manuel Vignoulle bijna continu met elkaar verbonden. Het werk is een verwijzing naar de connectie die we allemaal met elkaar delen en een eerbetoon aan de aarde prachtig ondersteund door haast meditatieve muziek. 

In Océana van Lucinda Childs lijken de dansers te dansen onder de zee, mede door een gigantische videoprojectie van deinend water op de achtergrond. Terwijl een Argentijns koor ons zachtjes in de oren fluistert, trippelen de dansers over het toneel in de kenmerkende rustgevende, repetitieve dansstijl. 

di 11 okt 2022
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 21:45 / 1 pauze
Inleiding 19:00
Sterrang € 37,50
Rang 1 € 32,50
Dans
Tickets
Zet op wensenlijst
Info

DE INLEIDING WORDT VERZORGD DOOR THÉRÈSE LAURANT EN TRUUS TULLEMANS

DREACTIES VAN DE PERS

“Je waant een dansavond lang in een zacht dobberende bubbel. Wonderlijk hoe het Arnhemse gezelschap Introdans onder de noemer Aqua vier choreografieën samenbrengt die alleen de lieflijke kant van stromend water benadrukken. Golvende motoriek, vloeibaar samenspel, eindeloze deining, soepele duiken - en in de muziekkeuze hoor je de tinteling van opborrelende belletjes.”

de Volkskrant over Aqua

“Een enorm soepel spel van actie en reactie waarbij Giuseppe Calabrese, Vincenzo Turiano en Federico Toselli met elkaar meebuigen, elkaar schikken en stutten in oogstrelende lichaamsbouwwerken, om nu en dan uit te breken voor uitbundige sprongen. Uiteraard ontbreken Cherkaoui’s kenmerkende, extreem lenige schouderstanden en -rollen niet.”

NRC over Harbor Me 

“Een groepsstuk van oud-Introdanser Jorge Pérez Martinez. Voor Aqua breidde hij zijn optimistische Azul (2017) op drie Spaanse gitaar klassiekers uit met nog meer helder getimede motoriek, nu op Vivaldi’s mandolineconcert tegen een achterwand in blauwtinten. Azul krijgt hierdoor het karakter van een eindeloze strandwandeling langs een mediterrane kust, met je tenen in de branding.”

de Volkskrant over Azul

“Het ‘waterige’ aspect van EARTH zit ‘m vooral in de galmende golfslag van de zang (Deuters bombastische Coucher de Lune ) en de vakkundig en vloeiend aaneengeschakelde keten van steunen, tillen, leunen en over elkaar klimmen. Of ze nu dicht op de vloer bewegen, staand of op de schouders van een partner, vrijwel voortdurend blijven de dansers met elkaar verbonden in een doorgaande stroom energie.”

NRC over EARTH

“Tot slot nemen in Océana (2011) van Lucinda Childs zes paren de vloer over. Als een school vissen zwemmen ze met opspattende ledematen voor een gigantische video projectie van kolkend water. De Introdansers maken een meditatief spel van dit eindeloze gedobber op de gelijknamige Argentijnse compositie voor gitaren, harp en mijmerende vocalen.”

de Volkskrant over Oceana

Introdans - Aqua - Oceana Introdans - Aqua - Oceana Introdans - Aqua - Harbor Me Introdans - Aqua - Harbor Me
Introdans - Aqua - Azul Introdans - Aqua - Azul Introdans - Aqua - EARTH Introdans - Aqua - EARTH

Choreografie

Lucinda Childs, Sidi Larbi Cherkaoui, Manuel Vignoulle, Jorge Pérez Martínez

FOTOGRAFIE

Pieter Henket, Hans Gerritsen