Arcus Cloud, een visueel dansconcert

Dunja Jocic & Cello Octet Amsterdam

NDD - Dunja Jocic & Cello Octet Amsterdam

Twee jaar geleden schreef de gerenommeerde New Yorkse componist Michael Gordon het enerverende ‘8’ voor acht cello’s voor het Cello Octet Amsterdam.

Choreografe Dunja Jocic werd direct geïnspireerd door de muziek. De acht cello’s klinken als een herfststorm die aanzwelt en weer gaat liggen. De vele kleurschakeringen tussen hel-licht en zwart-donker worden door haar in intense dans omgetoverd. De performers begeven zich in een fraai videolandschap van designer Filip Mikic. Met ‘motion capture’ video worden bewegingen, beelden en geluiden van de dansers en musici omgezet in een beeld- en geluidsstorm.

Cello Octet Amsterdam
Cello Octet Amsterdam is een avontuurlijk collectief van cellisten dat staat voor nieuwe muziek en interdisciplinaire voorstellingen. Optredens brachten het Octet op podia en festivals in Europa, de Verenigde Staten, Midden- en Zuid-Amerika, Azië en het Midden-Oosten. In de hedendaagse muziekwereld is het Octet een begrip, o.a. door samenwerkingen met componisten als Philip Glass, Sofia Gubaidulina, Arvo Pärt, Theo Loevendie, Mauricio Kagel, Michael Gordon en Kate Moore.

Arvo Pärt zei na de première van zijn eerste stuk voor het Octet: “Het Octet is goud waard, ik heb dit ensemble 10 jaar te laat ontdekt. 

Dunja Jocic 
In haar hallucinerende, filmische voorstellingen met een elektrisch geladen en grillige danstaal confronteert choreograaf en filmmaker Dunja Jocic ons met de absurditeit van ons bestaan. Jocic presenteert haar werk wereldwijd op dans- en filmfestivals. De afgelopen jaren werkte zij samen met o.a. Guy & Roni, Yannis Kyriakides, Marinus Groothof, Klaas de Vries, Tomoko Mukaiyama en Barbi Markovic. Zij ontving o.a. de Prijs van de Nederlandse Dansdagen, BNG Bank Dansprijs en een nominatie voor de ‘Zwaan’ (meest indrukwekkende dansprestatie). Haar film Bird won de Cinedans Audience Award.

za 2 okt 2021
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
13:30 - 14:30
Prijs € 20
Dans
Tickets
Zet op wensenlijst
Info
D

'Overrompelemde lawine van beelden en klanken'

Theaterkrant

'Magische eenheid dans, muziek en projecties'

Dagblad van het Noorden ★★★★
 

Arcus Cloud mid still Marinus Groothof004.jpg Arcus Cloud mid still Marinus Groothof002.jpg Arcus Cloud mid still Marinus Groothof003.jpg Arcus Cloud mid still Marinus Groothof001.jpg

Regie & choreografie
Dunja Jocic

Compositie
‘8’ by Michael Gordon

Uitgevoerd door
Cello Octet Amsterdam: Alistair Sung, Claire Bleumer, Esther Torrenga, Geneviève Verhage, Rares Mihailescu, René van Munster, Sanne Bijker, Sanne van der Horst

Performers
Ornella Dufay Linares, Kalin Morrow

Videokunstenaar
Filip Mikic

Technische realisatie
Henk-Jan Berkhof/ Mr. Bean

Kostuums
Dunja Jocic

Stills
Marinus Groothof
 
Arcus Cloud is een coproductie van Bird Productions, Cello Octet Amsterdam en Grand Theatre Groningen 
‘8’ is geschreven door Michael Gordon in opdracht van Cello Octet Amsterdam met steun van November Music en de Cello Biënnale Amsterdam.

FOTOGRAFIE

Jiska Rickels