Back to Ballet

Het Nationale Ballet

Back to Ballet

Het Nationale Ballet

Met Back to Ballet brengt Het Nationale Ballet in deze roerige tijd de kern van het klassieke ballet waarin de dansers de vaste grond onder hun voeten hervinden terug naar het theater. In een uitgebreid programma met tijdloze en meeslepende balletten met hartveroverende hoofdrollen, waaronder Le Corsaire, Het Zwanenmeer en Paquita, zullen de solisten van Het Nationale Ballet weer volop schitteren!

programma 

Valse Fantaisie
De Valse Fantaisie van George Balanchine is een virtuoos ballet vol sprongen, spitzenwerk en ‘pas de chats’. Het werd in 1967 oorspronkelijk gepresenteerd als het tweede deel van Glinkiana, een ballet op vier verschillende composities van Mikhail Glinka, een vooraanstaand componist uit Rusland. De muziek, vergelijkbaar met de walsen van Frédéric Chopin, is snel en licht. Danseressen bewegen voortdurend en wervelend om één mannelijke danser heen. Het is pure dans, vol dynamiek en tempo.

Le Corsaire
Pas de deux

Droom weg bij deze spectaculaire pas de deux uit Le Corsaire uit de laat 19e eeuw. Het is een van die duetten uit de balletgeschiedenis die je een ode aan de virtuoze kwaliteit van het ballet zou kunnen noemen. Een meesterproef voor onze solisten en daarom ook een geliefd stuk om te dansen. 

Het Zwanenmeer
Pas de deux 2e akte

Het Zwanenmeer (1895) vormt met The Sleeping Beauty en De Notenkraker de grote drie van het Russische negentiende-eeuwse ballet. Componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en choreograaf Marius Petipa tilden hiermee zowel de balletmuziek als de danskunst naar het hoogste niveau. De pas de deux die Odette in de tweede akte met Siegfried danst, geldt in de danskunst als een wonder van lyriek en bewegingspoëzie. De tweede akte van Lev Ivanov wordt tot op de dag van vandaag vaak nog onveranderd uitgevoerd.

Paquita
Met een majestueuze elegantie schitteren, naast een stersolistenpaar, tal van solisten te midden van het corps de ballet. In de versie die adjunct-artistiek directeur Rachel Beaujean maakte van Marius Petipa's Paquita, laat zij een fris licht schijnen op het pure dansdivertissement uit het verhalende 19e-eeuwse ballet dat speelt aan het Spaanse hof. Beaujean wil de 'grand pas classique' uit Paquita, de 'pas de trois' en de door kinderen uitgevoerde 'mazurka' de schwung geven die past bij onze tijd.

ma 3 mei 2021
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00
Prijs € 45
Dans
Wensenlijst
Info
Geannuleerd
D

'Bengaals vuurwerk van spitzenvariaties.’

De Volkskrant over Paquita

 

'...een virtuoos ballet vol sprongen, spitzenwerk en ‘pas de chats’ (letterlijk: kattensprongen), waarin de man centraal staat.'

Theaterkrant over Valse Fantaisie

Valse Fantaisie

Choreografie 

George Balanchine © The George Balanchine Trust
Muziek 

Mikhail Glinka (‘Valse Fantaisie in B mineur’)

 

Le Corsaire

Choreografie 

Samuil Andrianov
Muziek 

Adolphe Adam, Le Corsaire (1856), in een arrangement van Riccardo Drigo

 

Het zwanenmeer

Choreografie 

Marius Petipa en Lev Ivanov 
Muziek 

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

 

Paquita

Choreografie 

Marius Petipa, (bewerking) Rachel Beaujean
Muziek 

Edward Deldevez, Ludwig Minkus

 

Foto

Bart Hess