Balanchine | Van Manen | Arqués

Het Nationale Ballet

Balanchine | Van Manen | Arqués

Het Nationale Ballet

‘See the music, hear the dance.’ Deze gevleugelde woorden van George Balanchine, de grootste choreograaf van de twintigste eeuw, komen meesterlijk tot uiting in het bijzondere programma Balanchine | Van Manen | Arqués. Drie top choreografen van uiteenlopende generaties laten zien hoe zij muziek als het ware ‘zichtbaar’ maken.

The Four Temperaments was in 1961 het eerste ballet van de Russisch-Amerikaanse George Balanchine (1904-1983) dat Het Nationale Ballet op het repertoire nam. Het ruim 75 jaar oude ingenieuze, regelmatig van energie knetterende werk voegt nog altijd een magische dimensie toe aan de gelijknamige compositie van Paul Hindemith. 

Van de 90-jarige Nederlandse grootmeester Hans van Manen staat Frank Bridge Variations op het programma: het gedanste antwoord op Benjamins Brittens Variations on a Theme of Frank Bridge. In melancholische duetten, driftige solo’s en krachtige groepsdelen leeft Van Manen zich uit in contrasten: scherp en vloeiend, exact en vrij, onstuimig en melancholiek. Maar hoe uiteenlopend ook, samen vormen de negen delen een even vanzelfsprekende als verbluffende eenheid.

De Spanjaard Juanjo Arqués (1977) creëerde in 2020 Manoeuvre voor Het Nationale Ballet op Shaker Loops van John Adams. Een abstracte choreografie, geïnspireerd door de veranderende kijk van onze westerse maatschappij op het begrip mannelijkheid. 


‘Fascinerend van begin
tot einde’

– Het Parool over Frank Bridge Variations

ma 14 nov 2022
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 22:10 / 2 pauzes
Inleiding 19:00
Dans
Tickets
Zet op wensenlijst
D

 

PROGRAMMA

Juanjo Arqués
Manouevre
(muziek John Adams)​​​​​​​

Hans van Manen
Frank Bridge Variations
(muziek Benjamin Britten)

George Balanchine 
The Four Temperaments
(muziek Paul Hindemith)

Het Nationale Ballet - Balanchine - Van Manen - Arqués Het Nationale Ballet - Balanchine - Van Manen - Arqués Het Nationale Ballet - Balanchine - Van Manen - Arqués Het Nationale Ballet - Balanchine - Van Manen - Arqués

Muzikale begeleiding

Het Balletorkest o.l.v. Fayçal Karoui

FOTOGRAFIE

Hans Gerritsen