Dans op film: Eye Candy & Mist

Imre en Marne van Opstal & Damien Jalet

Dans op film: Eye Candy & Mist

Imre en Marne van Opstal & Damien Jalet

In dit ‘filmduet’ zie je naast Eye Candy van Imre en Marne van Opstal ook Mist van Damien Jalet. Mist was Jalet’s debuutcreatie voor NDT 1 en kon door de coronacrisis niet doorgaan. Daarom is de choreografie prachtig gefilmd door Rahi Rezvani.  

Eye Candy
De van oorsprong Limburgse broer en zus Marne en Imre van Opstal behoren tot de meest spannende en gewilde nieuwe danschoreografen ter wereld. Met wortels in een dansersfamilie, begonnen ze hun professionele carrière bij Nederlands Dans Theater (NDT). Beide actief als topdansers tot 2020, daarna volledig gefocust op choreografie en het maken van cutting edge, hedendaagse dansvoorstellingen. Hun werken onderzoeken identiteit, seksualiteit, gender, liefde en wat dit betekent in onze hedendaagse wereld. Take Root, een NDT 1-productie, werd in 2019 genomineerd voor een Zwaan voor beste dansproductie. In 2021, midden in de corona pandemie, kregen ze hun eerste opdracht in het buitenland en creëerden het stuk Eye Candy voor de Rambert Dance Company in Londen.

Het werk verkent het lichaam - het voertuig waarmee we de fysieke wereld ervaren en waarin we onze diepste instinctieve delen huisvesten. Waar we plezier en liefde voelen, oordelen en vernietigen, bloeden en glimlachen. Sinds David en Venus hebben we het lichaam op het hoogste voetstuk geplaatst, door een onbereikbare schoonheidsnorm te vormen en te bestendigen. Door deze vervormde lens van schoonheid is onze natuurlijke vorm geseksualiseerd, gedemoniseerd en soms beschaamd tot een taboe. Waarom is het naakte lichaam aanstootgevend? Heeft het een politieke lading? Zijn we niet meer dan op het eerste gezicht lijkt?

Mist
Mist is een multidisciplinaire dansfilm van de Frans-Belgische choreograaf Damien Jalet (1976) gefilmd door Rahi Rezvani, geïnspireerd op de mistbanken die vaak in het Nederlandse landschap te vinden zijn. De constante aanwezigheid van wind en zee en het feit dat een groot deel van Nederland onder zeeniveau ligt, dienden als belangrijkste inspiratiebronnen voor de maker. 

Mist is de derde samenwerking tussen Jalet en de Japanse beeldend kunstenaar Kohei Nawa, na hun internationaal geprezen stuk VESSEL en PLANET (wanderer). Het werk verkent de efemere ruimte tussen realiteit en luchtspiegeling, en een lichamelijkheid die herinnert aan de dynamiek van verdampend, condenserend en vallend water. Voor deze creatie werkt Jalet ook samen met choreograaf Aimilios Arapoglou, componist Fennesz, lichtontwerper Urs Schonebaum, kostuumontwerper Sruli Recht en fotograaf en videomaker Rahi Rezvani. 
 

wo 5 okt 2022
Overige locaties :
Lumière Cinema, zaal 2
20:30 - 21:30
Prijs € 10
Kinderen € 5
Dans
Tickets
Zet op wensenlijst
Info
D
Imre en Marne van Opstal - Eye Candy Imre en Marne van Opstal - Eye Candy Damien Jalet - Mist Damien Jalet - Mist

Fotografie

Camilla Greenwell (Eye Candy)

Rahi Rezvani (Mist)