Dansmuseum: Katja Heitmann - Museum Motus Mori

Dansmuseum: Katja Heitmann - Museum Motus Mori

Wat is de waarde van erfgoed? En hoe kunnen we het verdwijnen of vergeten van belangrijke aspecten van de Nederlandse dans tegengaan? Deze editie van de Dansdagen krijgt het Dansmuseum de vorm van een exclusieve catalogus, een blijvend document. De publicatie neemt je mee langs drie bijzondere exposities die allen in het teken staan van de ‘vergeten beweging’. 

De Duitse choreografe Katja Heitmann maakt samen met tien dansers een museum van de uitstervende lichamelijke beweging. Musea zijn bedoeld om de menselijke cultuur en geschiedenis te preserveren. Het is haast vanzelfsprekend dat ze dat doen in objecten, installaties en, af en toe, verhalen. Maar in die gestolde versie van ons leven ontbreekt de menselijkheid zelf. Museum Motus Mori toont een nieuw museum dat de bezoeker gevoelig maakt voor de diepe menselijkheid die in het lichaam schuilt.

Breid het archief van bewegingen uit!
Wil je een beweging doneren? Daar zijn we enorm blij mee! Om het archief van bewegingen uit te breiden, nemen de dansers interviews af van bezoekers die zich daarvoor hebben opgegeven. De dansers zullen de geïnterviewde vragen stellen over alledaagse houdingen en hen ook vragen deze houdingen voor te doen. Naar aanleiding van het gesprek maken de danser notities en belichamen vervolgens jouw gedoneerde beweging in de tentoonstelling.

Motus Mori - Katja Heitmann Motus Mori - Katja Heitmann

fotografie

Hanneke Wetzer