Hans van Manen 90

Het Nationale Ballet

Hans van Manen 90

Het Nationale Ballet

Meesterwerken van Nederlands bekendste choreograaf


Op 11 juli 2022 viert de grootmeester van de Nederlandse dans, Hans van Manen, zijn negentigste verjaardag. Het Nationale Ballet viert dat uitgebreid, onder meer met een tournee door heel Nederland, waarbij het gezelschap drie juwelen uit zijn omvangrijke Van Manen-oeuvre presenteert. 

Hans van Manen 90 opent met een van de vroege successen van de choreograaf: Metaforen. Hoewel het ballet ruim 55 jaar geleden werd gemaakt, zijn alle elementen van Van Manens meesterschap in dit werk al aanwezig, zoals zijn volstrekte helderheid in concept en bewegingstaal. Metaforen is opgezet als een classicistisch ballet, maar gaandeweg ontvouwt zich een geraffineerd vormenspel vol onverwachte wendingen. Spraakmakend was destijds het mannenduet, door velen als provocerend opgevat, terwijl Van Manen slechts wilde aantonen dat een pas de deux net zo goed door twee mannen kan worden gedanst.

Suspense
Voor Concertante, het slotballet in Hans van Manen 90, liet Van Manen zich in 1994 inspireren door de Petite Symphonie Concertante van de Zwitserse componist Frank Martin. Het is een fascinerend, met humor en agressie doorspekt ballet dat, zelfs in de meest wervelende solo’s en intense pas de deux, getuigt van de voor Van Manen zo typerende geraffineerde eenvoud, visuele logica en muzikaliteit. Concertante heeft dat wat bij thrillers als ‘suspense’ wordt aangeduid: er broeit iets, er borrelt iets, en je kunt er niet precies je vinger opleggen. Een gegeven dat ook aan de basis ligt van de twee duetten in het stuk: hoe verschillend ook – het eerste strak, afgemeten; het tweede behoorlijk agressief – in beide zit, aldus Van Manen, ‘iets dat verraadt dat de zekerheid er van beide kanten niet is’. 

vr 13 mei 2022
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00
Sterrang € 45
Rang 1 € 40
Dans
Tickets
Zet op wensenlijst
Info
D
Hans van Manen 90 Het Nationale Ballet Hans van Manen 90 Het Nationale Ballet Hans van Manen 90 Het Nationale Ballet Hans van Manen 90 Het Nationale Ballet

 

'Een zeldzaam mooi, veel te weinig vertoond voorbeeld van zuiver classicisme'

Trouw over Metaforen

Metoforen met muziek van
Jean Yves Daniël-Lesur
Two Gold Variations met muziek van
Jacob ter Veldhuis
Concertante met muziek van
Frank Martin