Hans van Manen op Tournee

Het Nationale Ballet

Hans van Manen op Tournee

Het Nationale Ballet

Meesterwerken van Nederlands bekendste choreograaf

Op 11 juli 2022 viert de grootmeester van de Nederlandse dans, Hans van Manen, zijn negentigste verjaardag. Het Nationale Ballet viert dat uitgebreid, onder meer met een tournee door heel Nederland, waarbij het gezelschap drie juwelen uit zijn omvangrijke Van Manen-oeuvre presenteert. 

Hans van Manen op Tournee opent met een van de vroege successen van de choreograaf: Metaforen. Hoewel het ballet ruim 55 jaar geleden werd gemaakt, zijn alle elementen van Van Manens meesterschap in dit werk al aanwezig, zoals zijn volstrekte helderheid in concept en bewegingstaal. Metaforen is opgezet als een classicistisch ballet, maar gaandeweg ontvouwt zich een geraffineerd vormenspel vol onverwachte wendingen. Spraakmakend was destijds het mannenduet, door velen als provocerend opgevat, terwijl Van Manen slechts wilde aantonen dat een pas de deux net zo goed door twee mannen kan worden gedanst.

Suspense
Voor Concertante, het slotballet, liet Van Manen zich in 1994 inspireren door de Petite Symphonie Concertante van de Zwitserse componist Frank Martin. Het is een fascinerend, met humor en agressie doorspekt ballet dat, zelfs in de meest wervelende solo’s en intense pas de deux, getuigt van de voor Van Manen zo typerende geraffineerde eenvoud, visuele logica en muzikaliteit. Concertante heeft dat wat bij thrillers als ‘suspense’ wordt aangeduid: er broeit iets, er borrelt iets, en je kunt er niet precies je vinger opleggen. Een gegeven dat ook aan de basis ligt van de twee duetten in het stuk: hoe verschillend ook – het eerste strak, afgemeten; het tweede behoorlijk agressief – in beide zit, aldus Van Manen, ‘iets dat verraadt dat de zekerheid er van beide kanten niet is’. 
 

vr 13 mei 2022
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00
Inleiding 19:00
Sterrang € 45
Rang 1 € 40
Dans
Tickets
Zet op wensenlijst
Info
D

 

'Een zeldzaam mooi, veel te weinig vertoond voorbeeld van zuiver classicisme'

Trouw on Metaforen

Het Nationale Ballet - Hans van Manen tournee

Metaforen

Met muziek van Jean Yves Daniël-Lesur
Grosse Fuge

Met muziek van Beethoven
Concertante
Met muziek van Frank Martin