Kalpana Raghuraman

Superhuman: Our Inner Darkness

Kalpana Raghuraman - Superhuman our inner darkness

'Door het #MeToo schandaal veranderde Kevin Spacey in één klap van held naar schurk. De goden van deze tijd worden gevallen helden zodra ze niet aan de verwachtingen van perfectie voldoen. In Superhuman: our inner darkness zoek en onthul ik de barst in het perfecte imago, zodat de superheld weer mens mag zijn en alle kanten van zichzelf zichtbaar kan maken.' – Kalpana Raghuraman

Superheld of schurk. Engel of duivel. Religie en mythologie gebruiken al eeuwenlang de scherp gekaderde zwart-wit perspectieven van goed en slecht om ons te inspireren het beste uit onszelf te halen. Hierdoor is geleerd de donkere kanten te onderdrukken en enkel een perfect beeld van onszelf te tonen. Politici, Hollywood sterren en popzangers zijn de Hercules, Jezus en Boeddha anno nu: voorbeelden van ultieme perfectie. Maar is het nog wel reëel om te geloven dat een superheld perfect is en gezond om de duisternis die in ons allen schuilt te onderdrukken?

"Wat is goed en wat is slecht?"


Choreograaf en cultureel antropoloog Kalpana Raghuraman groeide op in een Indiaas gezin en verslond als klein meisje de vele Indiase mythologische stripverhalen, zoals de Mahabharata. De Indiase mythologie toont een interessante optiek, waarbij de complexiteit van de mens de ruimte krijgt. Een superheld kan ook slecht zijn en een slechterik kan ook goed zijn. Deze openheid en omarming van de innerlijke duisternis fascineert Kalpana.

Superhuman: our inner darkness gaat over het ondefinieerbare grijze gebied waar de superheld ons hoop geeft, maar waar de innerlijke duisternis ook een plek heeft. Kalpana gaat met zes dansers en een zangeres op zoek naar een nieuwe superheld. Met elkaar maken zij de donkere kanten van de held zichtbaar, om zo de complexiteit van de mens en de menselijkheid van de held bloot te leggen.

Choreograaf en cultureel antropoloog Kalpana Raghuraman is met Stichting Kalpanarts een pioneer. Met haar roots in de traditionele Indiase dans Bharatanatyam en kennis van de moderne en hedendaagse dans vormt zij op organische wijze een nieuwe eigen dansstijl.

Superhuman: our inner darkness is een productie van Kalpanarts in samenwerking met Korzo, Scapino Ballet en financiële steun van Gemeente Den Haag, AFK, Fonds21,

za 6 apr 2019
AINSI:
Theaterzaal
20:30 - 21:35
Inleiding 19:30
Prijs € 15
Dans
Tickets

Info
D
Kalpana-Raghuraman-Superhuman-Our-Darkness-Bowie-Verschuuren (4).jpg Kalpana-Raghuraman-Superhuman-Our-Darkness-Bowie-Verschuuren.jpg Kalpana-Raghuraman-Superhuman-Our-Darkness-Bowie-Verschuuren (2).jpg Kalpana-Raghuraman-Superhuman-Our-Darkness-Bowie-Verschuuren (3).jpg

Samenwerking met The Hunger Project
Kalpana Raghuraman ondersteunt met deze voorstellingenreeks het werk van The Hunger Project in India. Deze internationale NGO werkt in 22 landen aan een duurzaam einde van chronische honger. Zo ook in India: The Hunger Project gelooft dat vrouwen daar de sleutel zijn voor een toekomst zonder honger en armoede. En ziet de lokale dorpsraden als de meest kansrijke manier om daar effectief aan bij te dragen. Sinds 2000 begeleidde The Hunger Project al 175.000 vrouwelijke dorpsraadsleden in India – of beter gezegd: deze superhumans – gedurende hun 5-jarige verkiezingstermijn. Zo leerden deze dorpsraadsleden om slim gebruik te maken van bestaande overheidssubsidies, die anders hun dorp nooit zouden bereiken. Dat belangrijke werk wilt The Hunger Projectgraag voortzetten en uitbreiden. Op thehungerproject.nl lees je veel meer over de impact van dit leiderschapsprogramma. Rondom deze voorstelling is het daarom mogelijk om te doneren voor The Hunger Project.

Concept & choreografie

Kalpana Raghuraman


Dans

Anuradha Pancham, Álvaro Silva Gómez, Zahira Suliman, Lars de Vos, Rohiet Tjon Poen Gie, Goda Žukauskaitė


Zang

Lotta Sophie Bakker

 

Fotografie

Alexander Berdin Lazursky

 

Scenefotos

Bowie Verschuuren

 


Theatershuttle

Theater aan het Vrijthof biedt bij voorstellingen in AINSI de mogelijkheid om voor €7 met een busje heen en terug te reizen.

Meer informatie Over AINSI Theatershuttle