Keren Levi

unmute

03.10.2019 NDD Keren Levi - unmute (c)Eti Steinberg.jpg

unmute is een dans-concert van choreograaf Keren Levi en componist Yannis Kyriakides, uitgevoerd door 4 dansers en 2 musici van Slagwerk Den Haag. De voorstelling is dans, live muziek en een soundscape tegelijk. Stemmen zijn bewerkt en losgemaakt van hun context; symbool voor iedere stem in een tijd waarin het recht op vrijheid van meningsuiting wordt ingezet om andere stemmen juist tot zwijgen te brengen.

'Met deze voorstelling betreden
Levi & Kyriakides een
nog nauwelijks verkend gebied' 


Met deze voorstelling betreden Levi & Kyriakides een nog nauwelijks verkend gebied waar digitale technologie en de fysieke vaardigheden van dansers en musici elkaar bespelen. Het is dans, live muziek en een biologerende soundscape van digitaal bewerkt stemgeluid. Je hoort woorden en uitroepen in de verschillende talen van de performers, universele kreten, fragmenten afkomstig van audio archieven van uitgestorven talen en computer-gegenereerde stemmen- alles gedigitaliseerd en losgemaakt van de fysieke oorsprong. unmute benadrukt de waarde van iedere stem en raakt aan de verontrustende ontwikkeling waarin het recht op vrijheid van meningsuiting wordt ingezet om andere stemmen juist tot zwijgen te brengen. De voorstelling biedt een optimistische tegenvorm geïnspireerd door Hannah Arendt, een invloedrijke politiek theoretica van de naoorlogse periode. Zij stelt dat een rechtvaardige samenleving het gemeenschappelijke en het individuele belang in evenwicht brengt en dat daarbij de geldigheid van iedere stem cruciaal is.

do 3 okt 2019
AINSI:
Theaterzaal
20:30
Prijs € 22,50
Dans
Tickets

Info
Première
D

unmute schetst een futuristisch tafereel waarin mens en stem definitief gescheiden zijn maar waar een sterk verlangen heerst om communicatie en stemgeluid opnieuw met het persoonlijke en het lichaam te laten samenvallen. Door middel van sensors kanaliseren de dansers en de musici de digitale velden van stemgeluid. Zij worden door deze losgemaakte en ‘verstomde’ stemmen bezeten en veranderen zo van gedaante. Het idee van deze her-belichaming van stemmen komt van rituelen van bezetenheid in antieke beschavingen, bijvoorbeeld orakels die de stem van de goden vertolkten. Het refereert ook aan helende, bezwerende rituelen waarin de geest en de stem van een overledene het lichaam van de levende in bezit neemt. Als wezens van alle tijden en culturen - orakel, halfnaakte godheid, cyborg - belichamen en ‘herstellen’ zij de meervoudigheid van stemmen in de geest van Arendt en geven ze opnieuw een aanwezigheid in de publieke situatie van het theater. De muziekcompositie boetseert het geluid tot een hallucinerend klanklandschap dat iedereen omgeeft. Het is als in een droom waarin je stil staat in een luidruchtige, dringende menigte, terwijl de ruimte om je heen golft en van vorm verspringt.

coproductie van
Keren Levi | NeverLike & Slagwerk Den Haag

Concept, choreografie
Keren Levi

Concept, muziekcompositie
Yannis Kyriakides

Performance en Dans
Eva Susova, Charlie Laban Trier, Matthew Day, Keren Levi

Performance en Percussie
Fedor Teunisse, Pepe Garcia


fotografie
Eti Steinberg