LeineRoebana

SOLAS

LeineRoebana - SOLAS

‘Het theater biedt ons en het publiek een zoektocht waarbij je nooit weet waar je uitkomt’

Soelaas, ontleend aan het middeleeuwse Franse ‘solas’, betekent 'troost, verlichting, steun, oplossing’. In dat mooie woord gaan ‘problemen oplossen’ en ‘troost brengen’ hand in hand. De voorstelling SOLAS biedt geen direct soelaas voor het wereldleed, wel creëert zij de ruimte om alternatieven op het spoor te komen en te omarmen.

Op het podium staan zeven dansers, twee zangeressen en een gitarist. Een maalstroom van zang, dans, tekst en muziek vult de ruimte; verdeeld over de tien performers of gecombineerd in het lichaam van één van hen. De zangers brengen de muziek van de klassieke componist John Dowland in zijn pure vorm ten gehore, de dansers maken van Dowlands composities popsongs. Zo biedt SOLAS weerbarstige schoonheid, die u bekijkt met uw oren en beluistert met uw ogen.

Voorafgaand aan de voorstelling nodigt LeineRoebana haar publiek uit voor een bijzondere inleiding op het toneel. Bijzondere ervaringen tijdens het maakproces worden gedeeld en er is de mogelijkheid om vragen te stellen, terwijl de dansers en muzikanten zich opwarmen en voorbereiden op de voorstelling. 

“ (…) Solas, een speelse samensmelting van live muziek, zang, dans en gesproken tekst, in alles één troostrijk gebaar. Het is een van de beste voorstellingen die Andrea Leine en Harijono Roebana in bijna dertig jaar hebben gemaakt. Een dansconcert dat waarlijk soelaas biedt  als arm om de schouder voor wie daar nood aan heeft, zoals mezzosopraan Talitha van der Spek bezingt in het ontroerende openingslied. ”
Annette Embrechts, ★★★★★ De Volkskrant 5 november 2019. 

wo 22 jan 2020
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 21:15
Inleiding 19:30
Prijs € 20
Sterrang € 25
Dans
Tickets

Info
D
LeineRoebana SOLAS SOLAS LeineRoebana LeineRoebana SOLAS LeineRoebana Solas

Fotografie

YANI & Anna van Kooij