Birds + nagesprek

Dalton Jansen

Birds + nagesprek

Dalton Jansen

Echte vrijheid, hoe ziet dat eruit? Choreograaf en danser Dalton Jansen keek in de jeugdzorginstelling waar hij opgroeide vaak uit het raam naar de vogels buiten. Ze waren vrij, maar wel de hele dag bezig hun eten bij elkaar te sprokkelen. Hoe zou het hem zelf vergaan als hij straks vrij was? Zou hij het redden, daar in de buitenwereld? In de DOX-voorstelling Birds verbeeldt Dalton de moeilijke weg naar volwassenheid van jongeren die niet thuis kunnen wonen.

In de voorstelling vol dans, spoken word en muziek word je meegezogen in de belevingswereld van de jongeren die wonen in een jeugdzorginstelling. Hoe deal je met de toekomst als je geen veilig nest hebt gehad? Ben je wel klaar voor de maatschappij? En is de maatschappij wel klaar voor jóú?

Dalton wil met Birds laten zien dat het kan: je uit een benarde situatie vechten, al is het niet makkelijk. ‘Als je in een jeugdzorginstelling woont, kun je het gevoel hebben dat je een outsider bent. Ouders, vakanties, een ‘gewoon’ leven: dat ken je allemaal niet. Nadenken over de toekomst kan daarom heel beangstigend zijn. Ook is er vaak niet veel oog voor talent in dit soort instellingen. Dat ik wilde dansen, vonden ze daar bijvoorbeeld geen goed idee. Door met deze jongeren te praten en hier een voorstelling over te maken wil ik hun wensen en dromen zichtbaar maken, ze een stem geven.’

Winnaar van de Zilveren Krekel en genomineerde Jonge Zwaan voor meest indrukwekkende jeugddansproductie


In Birds vertaalt Dalton de verhalen van de jongeren met wie hij sprak naar een caleidoscopische mix van disciplines, die uitdaagt tot reflectie. Hoe ga jij om met tegenslag? Durf je te dromen? Sla jij je vleugels uit, in de hoop dat je kunt vliegen?

Over Dalton Jansen
Dalton Jansen won vorig jaar de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. Met Birds won hij afgelopen juni de Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende productie. Ook is hij genomineerd voor een Jonge Zwaan, die dit jaar voor de eerste keer uitgereikt worden tijdens de Nederlandse Dansdagen. Jansen gebruikt de Antilliaanse cultuur en zijn plek en rol daarin als inspiratie voor zijn creaties, met thema’s als inclusie en diversiteit. Hij combineert meerdere disciplines, zoals spoken word, hip hop, contemporary en break dance. De jury over Birds: "Dalton Jansen heeft het maatschappelijk actuele en voor hemzelf zeer persoonlijke thema van langdurig verblijf in jeugdzorg verwerkt tot een indringende voorstelling, waarin dans en acteren gelijkwaardig en wederzijds aanvullend zijn. Tekst, choreografie en vormgeving zijn krachtig, beeldend en schrijnend."

Over DOX
DOX is hét huis voor makers en jonge performers uit verschillende (sub)culturen. DOX werkt samen in research- en leertrajecten (DOX Club) en in producties en educatieprojecten die een jong publiek bereiken. De voorstellingen van DOX gaan altijd over onderwerpen die herkenbaar zijn voor jongeren. Cross-overs van theater, spoken word en dans zijn favoriet, jongerencultuur de inspiratiebron.
 

zo 2 okt 2022
Kumulus Theater
10:30 - 12:00
Prijs € 14
Kinderen € 9
Dans
Tickets
Zet op wensenlijst
Info
D
02.10.2022 Dalton Jansen - Birds 02.10.2022 Dalton Jansen - Birds 02.10.2022 Dalton Jansen - Birds 02.10.2022 Dalton Jansen - Birds

Concept en choreografie Dalton Jansen
Eindregie Anne Maike Mertens
Tekstbijdrage Bart van den Donker, Leandro Ceder, Dalton Jansen, Jefta Tanate, Anne Maike Mertens
Dans en spel​​​​​​​ Jefta Tanate, Rúben Garcia Arabit, Leandro Ceder 
Choreografie 
Rúben Garcia Arabit, Jefta Tanate

Muziek Winterdagen

Lichtontwerp​​​​​​​ Jasper Nijholt
Artistieke coaching​​​​​​​ Timothy de Gilde
Powered by​​​​​​​ DOX & Productiehuis Theater Rotterdam

FOTOGRAFIE Amanda Harput