Presentatie + Nagesprek: Virtual Residencies

Simon Bus, Constantin Trommlitz, Sarada Sarita

ND - 01.10.2022 Virtual Residencies
SIMON BUS

Tijdens de komende editie van de Nederlandse Dansdagen beleef je dans live op de podia in Maastricht én online vanuit Maastricht. Op het online podium zullen o.a. drie nieuwe Virtual Residencies te zien zijn. Voor de jubileumeditie zijn de volgende makers geselecteerd:
 

Sarada Sarita 
Conni Trommlitz
Simon Bus

 

Voor de selectie van de makers werkt de Nederlandse Dansdagen sinds vorig jaar samen met drie organisaties die gezamenlijk een groot deel van de talentontwikkeling in de dans omspannen: Moving Futures, Korzo en PLAN Talentontwikkeling Brabant.

Op 1 oktober gaan de Virtual Residencies online en live in het theater (op scherm) in première. Achteraf kun je in gesprek gaan met de makers. 

Sarada Sarita (KORZO)
De veelzijdige performer Sarada Sarita won met Q4: Quantified de BNG Bank Dansprijs 2019. In haar residency werkt zij aan Q5 van The Waacking Series -The Quintessentials; grensverleggend danstheater “about the essence of the essence.”

Constantin Trommlitz (Moving Futures)
Constantin Trommlitz heeft een achtergrond in breaking en film. In zijn residency onderzoekt hij hoe het innerlijk te onthullen is op het filmdoek. Zijn doel is om manieren te ontdekken waarbij hij videoprojecties omvormt tot ruimtelijk ontwerp en bewegend beeld creëert dat groter wordt dan zichzelf.

Simon Bus (Plan Talentontwikkeling Brabant)
De Heerlense Simon Bus is een regelrechte vernieuwer van het hiphopgenre. In zijn residency werkt hij aan zijn nieuwe voorstelling Febris. Door middel van virtual reality geeft hij je het gevoel dat je mentaal en fysiek in zijn voorstelling zit als performer. Een intense beleving.

Met dank aan SNS De Ruimte.

za 1 okt 2022
Overige locaties :
De Ruimte SNS Maastricht
13:00 - 14:30
Dans
Tickets
Zet op wensenlijst
Info

GRATIS TOEGANG, reserveren verplicht

D

 

De Virtual Residencies

Het project Virtual Residencies werd in 2018 door de Nederlandse Dansdagen geïnitieerd als een onderzoek naar co-creatie op afstand, waarbij de makers gebruik maken van digitale media. Onderzocht werd welke problemen zich hierbij voordeden, en welke nieuwe kansen erdoor werden ontsloten. De betrokken makers waren toentertijd Hilde Elbers en Heather Ware. Het concept kwam van co-producent DansBrabant.

Met het oog op de langdurige impact van de pandemie en de onomkeerbare digitaliseringslag die daaruit is ontstaan, wil de Nederlandse Dansdagen het project over meerdere jaren continueren. In 2020 werd het project daarom omgevormd. De geselecteerde makers kregen een opdracht die met opzet breed geformuleerd was: iets te creëren voor een digitaal platform. Zo hielden zij de artistieke vrijheid om hun eigen urgenties te volgen en out-of-the-box te werken. Tijdens de geheel online gehouden editie van de Nederlandse Dansdagen in 2020 werden Virtual Residencies gepresenteerd van Ann Van den Broek, David Middendorp, Peter Leung en Redo Ait Chitt, Dominique Vleeshouwers. In 2021 waren dat Antonin Rioche, Evangelos Biskas, Jija Sohn, Ruben Chi.

ND - 01.10.2022 Virtual Residencies ND - 01.10.2022 Virtual Residencies

 

FOTOGRAFIE

Mark Bolk