In STEFFA kruipt flamenco-ster Manuel Liñán in de huid van de Nederlandse danseres en balletpedagoge Steffa Wine. Steffa Wine maakte voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog furore als flamencodanseres en was in heel Nederland tot in 1944 op tournee met haar Spaansche Dansavonden. Dat werd haar na de oorlog niet door iedereen in dank afgenomen.
STEFFA is een re-enactment van haar controversiële voorstellingen die in WOII in de stadsschouwburgen plaatsvonden. Manuel Liñán danst de worsteling van Steffa Wine met haar verleden en eerzucht, en spiegelt deze aan zijn eigen zoektocht als mannelijke danser in de conservatieve flamencowereld. Twee enerverende uiteenlopende levens kruisen elkaar imaginair in deze re-enscenering.
Flamencoster Manuel Liñán kruipt in de huid van Steffa Wine
STEFFA is een caleidoscopische voorstelling in een decor van bijzonder archiefmateriaal en een originele soundscape van Salvador Breed en Kirsten Schötteldreier met live flamencozang en -gitaar van María Marín en Francisco Vinuesa. Manuel Liñán maakt internationaal furore met zijn prikkelende gender-overstijgende shows, hij verbeeldt in deze voorstelling het roerige leven van een markante schippersdochter uit Groningen. Wat maakt iemands identiteit? En hoe ver ga je, in je wens naar roem, om jezelf vorm te geven in een bedreigende omgeving? Liñán onderzoekt aan de hand van Steffa Wine’s biografie het ontplooien van de menselijke identiteit.
‘als ze wilde, danste ze gewoon’
STEFFA is een coproductie van stichting VET, Flamenco Biënnale Nederland en ITA.
Mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten, BNG Fonds en Fonds 21.
AINSI theaterzaal
Zet op wensenlijst
Over Manuel Liñán
Manuel Liñán (1980) is een internationaal gelauwerde ster, een virtuoze, innemende flamencodanser en choreograaf. In 2018 ontving Liñán de Nationale Dansprijs van het Spaanse Ministerie van Cultuur. Hij groeide op in het Zuid-Spaanse Granada in een sociaal conservatieve omgeving, waar zijn optredens als vrouwelijke interpretator bepaald niet werden toegejuicht. Liñán onderzoekt in de flamencowereld de traditionele rolpatronen en draait deze op organische wijze om in zijn succesvolle shows. Hij wordt inmiddels gezien als een trendsetter in nieuwe vormen van flamencodans. In zijn recente, wereldwijd bejubelde werk ¡VIVA! brengt hij zijn onderzoek naar gender en identiteit in flamenco een stap verder. Hij is de ideale danser voor deze voorstelling.
Over choreograaf Susanne Marx
Susanne Marx is choreograaf, dansdocent en onderzoeker. Ze studeerde aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en aan Das Arts in Amsterdam. Ze produceert theater en dans, vaak in samenwerking met andere theatermakers en kunstenaars uit andere disciplines. Marx maakte in 1989 een documentaire over Steffa Wine voor de regionale omroep SALTO. In de documentaire danst Wine in haar studio en filosofeert ze - bijna hallucinerend - over haar visie op flamenco.
"Mijn fascinatie voor Steffa Wine gaat over uitersten. Ik word aangetrokken door de kracht en eenduidigheid van Steffa’s overtuigingen, die geen twijfel toelaten. Haar autoritaire leerstijl, zoals ik die meemaakte, zit ook in mij en roept aantrekking en afstoting op. Wine was serieus en had hoge verwachtingen van dans. Maar ze brak ook weerstand door leerlingen te kleineren. Nog steeds voel ik het zachtjes tikken met de stok op mijn niet correct slingerende flamenco vingers."

Regie en choreografie Susanne Marx
dans en choreografie Manuel Liñán
zang María Marín
gitaar Francisco Vinuesa
videodesign Helle Lyshøj
muzikale leiding Kirsten Schötteldreier
kostuums Sasja Strengholt
sounddesign Salvador Breed
repetitor Candela Murillo
techniek Martin Kaffarnik
adviezen Ernestina van de Noort en Peter van der Hoop
fotografie Marjon Broeks, Marcos G. Punto