Wat gebeurt er als we met elkaar dansen? Als we oogcontact maken, een hand uitsteken, of met elkaar in balans proberen te blijven; wat voor een vaardigheden gebruiken we dan eigenlijk?
Wat we dan oefenen, is de kunst van het samenzijn.
We navigeren voorzichtig tussen onze eigen realiteit en die van anderen. Samen dansen brengt ons in het hier en nu, waarbij we ons onderdeel voelen van een geheel, een gemeenschap.
En wat we fysiek oefenen, versterkt hoe we ons kunnen verhouden tot onszelf en de wereld om ons heen. En dat bepaalt hoe we anderen benaderen in onze omgeving.
Het leren herkennen waar we goed in zijn, hoe we zorg dragen voor anderen, hoe we omgaan met onzekerheid en complexiteit en hoe we ruimte nemen of geven, zijn een aantal essentiële menselijke vaardigheden, ook wel bekend als zachte vaardigheden, die we ontwikkelen als we dansen.
Hoe meer we deze vaardigheden oefenen, des te sterker ontwikkeld ze worden.
Welke vaardigheden denk jij te ontwikkelen in jouw danspraktijk? En welke van die vaardigheden neem je mee in je dagelijks leven?
In een digital handboek, ontwikkeld in de Europese samenwerking Empowering Dance 2, worden bevindingen, tools en voorbeelden gedeeld om je bewuster te worden van wat je eigenlijk al aanraakt in je danspraktijk en dat beter te articuleren. Zo wordt je je meer bewust van hoe we basale menselijke vaardigheden ontwikkelen door simpelweg te dansen, alleen en met elkaar.
Welkom bij Empowering Dance 2.
Een gezamenlijk project van Akademija likovnih umjetnosti Sveucilista u Zagrebu (Kroatië), CSC Bassano del Grappa (Italië), Dansateliers (Nederland), Hrvatski Institut Za Pokret (Kroatië), K3 (Duitsland), La Briqueterie (Frankrijk) en Roehampton University (Verenigd Koninkrijk). Financieel ondersteund door het Creative Europe programma van de Europese Unie.
De steun van de Europese Commissie voor de productie van deze publicatie houdt geen goedkeuring van de inhoud in. De inhoud geeft de standpunten van de auteurs weer en de Commissie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik dat eventueel wordt gemaakt van de daarin opgenomen informatie.
Edmond Hustinxzaal
Zet op wensenlijst
GRATIS TOEGANG, RESERVEREN VERPLICHT
Connor Schumacher en Kristin de Groot
Connor Schumacher heeft zich ontwikkeld als danskunstenaar onder de vleugels van Dansateliers. Hier maakte hij The Fool (2015), Asset, Liability and Equity (2016), Exhibition en OK Future (beide 2017), THREESOME en Funny Soft Happy & The Opposite (beide 2019), Pilot PC (2020) en HOLD (2022). Zijn interesse in ‘social choreography’ ontwikkelde door zijn deelname aan verschillende Europese onderzoeksprojecten, waaronder Performing Gender, Dancing Museums en Empowering Dance, waarin hij op zoek ging naar nieuwe manieren van interactie met publiek en de soft skills die mensen door dans kunnen ontwikkelen. In 2019 won hij de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. Het is zijn diepe overtuiging dat de samenleving beter zou zijn als we elke dag zouden dansen.
Kristin de Groot heeft in verschillende functies/rollen binnen het dansveld gewerkt. Haar danspad leidde haar in 2011 tot directeur van Dansateliers. Samenwerking, co-creatie, wederkerigheid, het waarderen van verschillen en het delen van verantwoordelijkheid zijn essentieel in haar werkpraktijk en hoe zij zich verhoudt tot de mensen met wie ze werkt. In haar beroepspraktijk hanteert ze een dramaturgische insteek, voorzichtig dwalend door te luisteren, te observeren, te bevragen, te spiegelen, te reflecteren en te reageren.
De internationale context heeft ze altijd als een rijke leeromgeving ervaren tijdens haar carrière. In de afgelopen jaren is ze daarom actief betrokken geweest bij de ontwikkeling van verschillende EU-projecten, om kansen te creëren voor kunstenaars en aanverwante professionals om zichzelf verder te ontwikkelen en hun (choreografische, communicatieve, dramaturgische etc.) praktijk en hun netwerken te verbreden.


fotografie
Paul Sixta en Roberto Cinconze