Een Lied voor de Maan 6+

Opera Zuid en De Nationale Opera

Opera Zuid en De Nationale Opera Een Lied voor de Maan 6+

Huisgezelschap Opera Zuid maakt samen met De Nationale Opera een nieuwe opera: Een Lied voor de Maan van de getalenteerde jonge Nederlandse componiste Mathilde Wantenaar. Een magische opera voor de hele familie naar Toon Tellegen. Een eenzame mol besluit een lied te schrijven om de maan op te vrolijken. De sprinkhaan repeteert met zijn orkest tot ze het lied helemaal onder de knie hebben en op een nacht geven ze een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna zo triest…? 

Het verhaal
De mol wil iets doen voor de maan. Die staat altijd alleen aan de hemel en krijgt nooit eens bezoek. Hij besluit een lied voor de maan te schrijven. Maar dat is moeilijker dan gedacht. Het moet rijmen, denkt de mol, en lopen. Of eigenlijk niet lopen, maar dansen. Een lied rijmt en danst. Maan, staan, gaan, waan, slaan, traan… Maan, laat me niet in de waan… Als hij klaar is gaat de mol ermee naar de sprinkhaan, die dirigent is van een orkest. Ze repeteren tot het helemaal goed is en ’s nachts geven ze een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna zo triest?

Een lied voor de maan is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Toon Tellegen. Tellegen is internationaal vermaard om zijn vele korte dierverhalen. Zijn werk is geliefd bij jong en oud vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang. Verschillende van zijn verhalen zijn op muziek gezet, zoals bijvoorbeeld De genezing van de krekel in de Holland Festival-productie The Cricket Recovers (2011). Voor componist Mathilde Wantenaar raakte de vertelling Een lied voor de maan gelijk een snaar: ‘Het verhaal sprak meteen tot mijn muzikale verbeelding. […] Er komen belangrijke thema’s aan bod, zoals eenzaamheid, identiteit, teleurstelling en vriendschap. Het is ook een stuk over de kracht van muziek en de mogelijkheid om contact met elkaar te maken.’

wo 3 nov 2021
Overige locaties :
Studio Malpertuis
13:30 - 14:30
Prijs € 12,50
Familie en Jeugd
Tickets
Zet op wensenlijst
F

Een lied voor de maan is een coproductie met De Nationale Opera, de Munt / La Monnaie, Festival Aix-en-Provence, Escuela Superior de Música Reina Sofía en met de steun van ENOA en Creative Europe Program van de Europese Unie.

Een lied voor de maan - Opera Zuid - Nationale Opera Een lied voor de maan - Opera Zuid - Nationale Opera Een lied voor de maan - Opera Zuid - Nationale Opera Een lied voor de maan - Opera Zuid - Nationale Opera

Naar

Toon Tellegen
Muziek

Mathilde Wantenaar
Regie

Beatrice Lachausée
Orkest 

Het Nationaal Jeugdorkest

fotografie

Kim Krijnen