Avishai Cohen & Yonathan Avishai + Kairos 4Tet

World Top Concert

Robert Glasper Quintet WORLD TOP CONCERT

Een ode aan de schoonheid tijdens deze intieme double bill met het virtuoze duo: trompettist Avishai Cohen en pianist Yonathan Avishai in combinatie met UK sensatie Kairos 4Tet.


‘An extravagantly skilled trumpeter’ - New York Times


Trompettist Avishai Cohen (1978) stond in 2016 met zijn kwartet op het podium van Theater aan het Vrijthof voor een praktisch uitverkochte zaal. Nu komt hij terug in een intieme duosetting met pianist Yonathan Avishai met werk van hun spiksplinternieuwe album 'Playing the Room'. 

> Luister op spotify naar 'Playing the room'

De twee musici kennen elkaar al meer dan twintig jaar, deelden een huis in Tel Aviv, en treden overal ter wereld op. Trompettist Avishai Cohen, wordt wereldwijd erkend vanwege zijn bedachtzame, expressieve stijl. De New York Times was er van overtuigd de geest van Miles Davis in zijn spel te horen. Hij koppelt de melancholieke muzikale ondertoon van zijn vaderland Israël aan die van de Amerikaanse jazz. Dat doet hij zowel in zijn eigen composities als in interpretaties van muziek van onder meer Dizzy Gillespie, Charles Mingus en Ornette Coleman.

Cohen speelde zijn eerste noten als solist al in 1988 en mocht later met een beurs naar het Berklee College of Music in Boston. Toch kwam hij pas echt tot wasdom toen hij in de New Yorkse jazzclub Smalls ging spelen. Zijn ECM-debuut IntoThe Silence was in veel landen het bestverkopende jazzalbum van 2016. In 2017 kwam de prachtige opvolger Cross My Palm With Silver uit die vijf sterren kreeg van The Guardian. 

‘...Cohen has assumed the spirit of the great Miles Davis, reincarnated into a powerful combination of lyricism and intellect.
He is among the best in the world…’ 

LA Weekly

Op beide albums speelt Yonathan Avishai (1977) een belangrijke rol met ijzersterk pianospel. De inmiddels in Frankrijk woonachtige toetsenist heeft sinds kort ook eigen muziek uit op het ECM label, gebundeld op het eerder dit jaar uitgekomen prachtige album Joys and Solitudes.

‘Yonathan Avishai [brings] a distinctively crisp economy and sense of space to a post-Herbie Hancock piano style.’

The Guardian

Voor het eerst treden Cohen en Avishai nu op als duo op, met jazzstandards en eigen composities die wederom zijn opgenomen door Manfred Eicher. Muziek die op een fascinerende manier de rijke muzikale bagage van deze topmusici reflecteert.

ma 25 nov 2019
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 22:30 / 1 pauze
Prijs € 29,50
Sterrang € 34,50
Jazz
Tickets

Info
J
#

Kairos 4tet
ft. Emilia Mårtensson & Marc O'Reilly

Kairos is een Griekse term die 'het ultieme moment' betekend. Spelen met het nu, verleden en toekomst is wat Kairos 4Tet als geenander doet. Een liefde voor tekst en goede liedjes, combineren zij met invloeden uit klassiek, jazz en Engelse folktraditie. Wat ons aanspreekt, sinds hun debuutalbum uit 2010, zijn hun kenmerkende opzwepende grooves, open composities, bezwerende improvisaties en vooral hun ijzersterke melodieën die nog dagen in je hoofd blijven zitten.

Na een 3-jarige stop is Kairos 4Tet terug op de internationale podia en spelen zij hun eerste optreden in Maastricht na een langdurige zenuwblessure van bandleider Adam Waldmann. Verwacht vooral veel nieuwe muziek van hun nieuwe, nog te verschijnen studioalbum met o.a. teksten van steracteur Rupert Friend (Pride & Prejudice, Homeland) die een jeugdvriend van bandleider Adam Waldmann is.


Bandleider Adam Waldmann speelde met artiesten als Alicia Keys, Arctic Monkeys, Mark Ronson en Mark Guiliana, en had o.a. lessen van Yuri Honing.

 

De band speelt de eigenzinnige composities van saxofonist Adam Waldmann die live zowel tenor als sopraansax bespeelt. Waldmann begon zijn carrière als sessiemuzikant voor artiesten als Alicia Keys, Arctic Monkeys, Mark Ronson en Mark Guiliana, en had o.a. lessen van Yuri Honing.

Zijn sound wordt vaak vergeleken met die andere grote Engelse saxofonist Andy Sheppard. In2010 sprong hij in het diepe als bandleider van Kairos 4Tet en releasde zijn debuut album 'KairosMoment'. Sindsdien won Kairos 4Tet o.a. de MOBO Award voor beste jazz act in de UK (2011) en speelden zij door heel Europa op prestigieuze jazzfestivals en podia.

De lineup bestaat verder uit  de Parliamentary Jazz ‘Vocalist of the Year’ award winnares Emilia Mårtensson, Ierse folk troubadour Marc O’Reilly, ondersteunt door een All-Star Engelse rimtesectie van Richard Spaven (Cinematic Orchestra, Flying Lotus, Jose James), bassist Jasper Høiby (Phronesis, Shai Maestro) en pianist Ivo Neame (Marius Neset, Phronesis, Hermeto Pascoal). Een sextet om je vingers bij af te likken.


"Een sextet om je vingers bij af te likken"

pianist Ivo Neame
(Marius Neset, Phronesis, Hermeto Pascoal)
___


“Kairos 4Tet have found a melodious medium between traditional Jazz and the forward facing nature of the great young British Jazzgroups." 

THE MERCURY PRIZE
___

 

Lineup kairos 4tet

Adam Waldmann - Saxofoon
Jasper Hoiby - Contrabass
Ivo Neame - Piano
Richard Spaven - Drums

Emilia Mårtensson - Zang
Marc O-Reilly - Zang