Brunello’s Beethoven avontuur

philharmonie zuidnederland

Brunello’s Beethoven avontuur

philharmonie zuidnederland

O, waarom heeft Beethoven toch geen celloconcert gecomponeerd? Watertandend moet menig cellist naar Beethovens majestueuze Vioolconcert hebben geluisterd, gekweld door precies die ene vraag. Maar zo’n celloconcert bestaat niet. Of toch wel?

De Amerikaanse cellist Nicolas Hersh liet het er niet bij zitten. Hij nam een van Beethovens Cellosonates en arrangeerde die voor cello en orkest. Zo’n buitenkans kon avonturier Mario Brunello natuurlijk niet laten liggen: daarom brengt hij met verve de ‘geboorte’ van een kersvers ‘celloconcert’.

Klassiekers waarvan de inkt nog nat is


Beleef eerst de wereldpremière van Van de Polls ruimtelijke klanken in Les sonorités au loin, muziek waarbij hij zich liet inspireren door Beethoven. Daarna zet Brunello met Richard Strauss’ zwanenzang Metamorphosen de kroon op dit Beethovenconcert. In deze zwanenzang citeert Strauss onder meer de treurmars uit Beethovens Derde Symfonie. Een indringende klaagzin die Strauss schreef voor de Duitse cultuursector, die door de Tweede Wereldoorlog compleet verwoest was.

vr 28 jan 2022
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 21:35 / 1 pauze
Sterrang € 44
Rang 1 € 39
Rang 2 € 34
Rang 3 € 21
Klassiek - Klassiek
Tickets
Zet op wensenlijst
Info
K

programma

Van de Poll
Les Sonorités aux loin (wereldpremière)

Beethoven (arr. Hersch)
Sonate voor cello en orkest in A

R. Strauss
Metamorphosen

Dirigent, cello
Mario Brunello