Rusquartet, Osiris Trio, Axel Everaert en Charly Delbecq

Orlando Festival 2021

Rusquartet, Osiris Trio, Axel Everaert en Charly Delbecq

Orlando Festival 2021

Driewerf hoera voor Beethoven!


Orlando eert Beethoven met uitvoeringen van twee sprankelende composities uit het begin van de 19de eeuw en van zijn latere revolutionaire liederencyclus over liefdesverdriet vanwege een onbereikbare geliefde. Vermoedelijk zijn deze tragische liederen gestoeld op Beethovens eigen droevige ervaringen. De gangbare selectie uit de zes strijkkwartetten van Beethovens op.18 beperkt zich tot de nummers 1 en 4. Wat Orlando betreft is dat niet het geval, ook de andere vier kwartetten komen in de komende jaren aan bod, vanavond hoort u het zesde. De tweede symfonie is in deze vorm (gezet voor pianotrio) weer ‘onbekend’ te noemen. Aanvankelijk leek het alsof het hier om een bewerking van Beethoven zelf gaat, maar aangenomen mag worden dat zijn leerling Ferdinand Ries er de hand in had en dat de versie nog eens herzien werd door zijn andere beroemde leerling, Carl Czerny. Beethoven was er kennelijk tevreden over, anders was het niet destijds in druk verschenen. Het resultaat is dermate overtuigend dat de oorspronkelijke symfonische orkestratie bijna uit het oor verloren wordt. Wie weet hoort u deze muziek vanavond voor de eerste keer?

vr 13 aug 2021
Sint Janskerk
20:00
Prijs € 25
Klassiek - Klassiek
Tickets
Zet op wensenlijst
Info
Uitverkocht
K

 

Programma

Beethoven
Strijkkwartet op.18 nr.6 (Rusquartet), An die ferne Geliebte op.98 (Axel Everaert tenor en Charly Delbecq piano), Tweede symfonie op.36 - pianotrio door Ferdinand Ries (Osiris Trio)

13.08.2021 Orlando Festival - RUSQUARTET (c) Pascal Moors.jpg 13.08.2021 Orlando Festival - Osiris Trio (c) Pascal Moors.jpg 13.08.2021 Orlando Festival - Peter Brunt Osiris Trio (c) Senén Fernández García.jpg

Foto

Pascal Moors, Senén Fernández García