Stem en percussie

Festival Vocallis

08.11.2020 Vocallis - Dominique Vleeshouwers (c) Friso Keuris.jpg

U zult vast denken: wat doet een slagwerker op een festival voor vocale muziek? Slagwerk en zang zijn echter al eeuwen met elkaar verbonden. Als begeleiding van gezangen, poëzie en rituelen. Iedere cultuur heeft een eigen slagwerkinstrument wat vaak een link heeft met de stem.

Het is zelfs zo dat veel slagwerkinstrumenten zijn ontwikkeld gebaseerd op de stem, zoals de Tombak uit Iran, waarin de stem en trommel perfect in balans zijn. Maar ook heeft slagwerk een eigen taal waarin de stem de verbinding met de trommel maakt. Die talen heeft Dominique gestudeerd, in Europa maar ook in o.a. Senegal, Japan, India en Brazilië. In dit programma zijn een aantal stukken gekozen die op een con-crete of abstracte manier die verbinding tussen slagwerk en stem laten horen. 

Zoals het gesprek tussen Elu en Lufa uit de beroemde opera Licht van Karlheinz Stockhausen. Maar ook de racewedstrijd van Georges Aperghis voor Tombak en stem, of de intieme klanken van Mapa geschreven door Vincent Houdijk. 

Uiteraard zullen er ook enorm ritmische en percussieve werken te horen zijn, op vele verschillende instrumenten. Laat u verrassen door deze jonge meester-percussionist multitalent! Wereldwijd ge-vraagd en al optredend, nu te gast bij IFVocalllis.

zo 8 nov 2020
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
16:30
Prijs € 17,50
Klassiek - Klassiek

Zet op wensenlijst
Info
Geannuleerd

passe partout € 55

Koop hier uw passe-partout voor alle vier de Vocallis-concerten op zo 8 nov.

K

Percussie

Dominique Vleeshouwers (Winnaar Nederlandse Muziekprijs 2020)

Fotografie

Friso Keuris