Tobias Borsboom

Uiting van een bezielde geest

17.05.2020 Tobias Borsboom (c) Jasper Grijpink (1).jpg

Veel van de werken van Rudolf Escher zijn verloren gegaan bij het bombardement op Rotterdam. Escher was genoodzaakt als het ware opnieuw te beginnen. Zijn grootse pianowerk ontstond na die tijd en noemde hij aanvankelijk Arcana Musae Dona: geheim geneesmiddel door de muzen geschonken. Later veranderde hij de naam in Arcana. Naar Eschers eigen woorden is dit werk 'een uiting van een bezielde geest contra ontaarding en destructie', geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944. Zijn jeugd bracht hij door in Nederlands-Indië. Naar eigen zeggen heeft de gamelan grote invloed gehad op zijn muzikale ontwikkeling.

'Een van Nederlands bekendste
jonge pianisten met zijn fijnzinnige pianistische kwaliteiten'


In dit recital staat Arcana van Rudolf Escher centraal, en dit wordt aangevuld met muziek van Claude Debussy, delen uit de Java Suite van Leopold Godowski, de Sonate uit 1930 van Eschers leermeester Willem Pijper, en de Frans georiënteerde Suite van Leo Smit.

Tobias Borsboom onderscheidt zich als een van Nederlands bekendste jonge pianisten met zijn fijnzinnige pianistische kwaliteiten en poëtische, kleurrijke interpretaties. 

zo 17 mei 2020
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
15:30
Prijs € 18
Sterrang € 23
Klassiek - Klassiek
Info
Geannuleerd
K

programma

Smit
Suite voor piano

Pijper
Sonate voor piano

Debussy
Selectie uit Préludes, livres I & II

Godowski
Java Suite

Escher
Arcana
 

Tobias Borsboom (piano) Uitingen van een bezielde geest Tobias Borsboom (piano) Uitingen van een bezielde geest

Fotografie
Jasper Grijpink, Marco Borggreve