Vriendenconcert Musica Sacra Maastricht

philharmonie zuidnederland

Vriendenconcert Musica Sacra Maastricht philharmonie zuidnederland

Tussen augustus 1944 en maart 1945 componeerde Richard Strauss zijn Metamorphosen voor 23 strijkers solo, opgedragen aan Collegium Musicum Zürich en zijn dirigent / mecenas / opdrachtgever Paul Sacher.

Strauss’ notities in zijn dagboek, enkele dagen na voltooiing van het werk, over de voorbije twaalf jaar van anti-culturele sentimenten maken Metamorphosen tot een klaagzang over het culturele verlies door de Tweede Wereldoorlog; een bittere parallel naar deze tijd.

Yakara van Piet Swerts, deels bewerkt om in deze coronatijd te kunnen worden uitgevoerd, is daarentegen een lofzang. En wel op de Jeker, de Limburgse BE-NL-grensrivier die met de openlegging in Swerts’ geboorteplaats Tongeren in 2019 een ingrijpende metamorfose onderging.
 

'Yakara van Piet Swerts, deels bewerkt om in deze coronatijd te kunnen worden
uitgevoerd, is daarentegen een lofzang.
En wel op de Jeker'


Het gedicht waarop de componist Yakara baseert is van Robert Louis Stevenson, Looking-glass River: een kind vermoedt in de rivier een geheime, magische wereld. Yakara is het muzikale vervolg van de wandeling Van de bron van de Jeker tot de monding in de Maas tijdens Musica Sacra 2017 (thema In het begin).

De compositie van Piet Swerts is een opdrachtwerk van festival MoMeNT Tongeren, waar -in een nieuwe samenwerking met Musica Sacra- op vrijdag 18 september de wereldpremière plaatsvindt bij gelegenheid van de opening van seizoen 2020/2021 van Cultureel Centrum De Velinx.

za 19 sep 2020
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 21:15
Prijs € 28
Klassiek - Klassiek
Tickets
Zet op wensenlijst
Info

 

 

K

 

Programma

Swerts
Yakara

Strauss
Metamorphosen

Dirigent

Philipp Pointner

Bariton

Vincent Kusters

Met medewerking van 

Zangstudenten van Conservatorium Maastricht