Marinierskapel der Koninklijke Marine

75 jaar bevrijding Maastricht

Marinierskapel der Koninklijke Marine

75 jaar bevrijding Maastricht

De Marinierskapel is het muzikale paradepaardje van de Koninklijke Marine en haar geschiedenis gaat terug tot in de 17e eeuw, de tijd van luitenant-admiraal Michiel de Ruyter. Als militair harmonieorkest is de belangrijkste taak om internationaal het Koninklijk Huis en de Nederlandse krijgsmacht muzikaal te vertegenwoordigen.

'Op de dag dat Maastricht 75 jaar
geleden bevrijd werd'


Jaarlijks luistert de Marinierskapel de Nationale Dodenherdenking, Prinsjesdag en het Prinses van Oranjeconcert op. Van militaire mars-formatie, intiem begeleidingsensemble, uitgebreide bigband, klassiek harmonieorkest of spetterende coverband; geen muziekstijl ontbreekt op het enorme repertoire.

Op de dag dat Maastricht 75 jaar geleden bevrijd werd, zal de Marinierskapel onder leiding van chef-dirigent Arjan Tien een speciaal concert uitvoeren. Solisten zijn de bekende Limburgse bariton Sef Thissen en musicalster Suzan Seegers.
 

Marinierskapel speelt bijzonder stuk Jihlava tijdens het Bevrijdingsconcert

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden duizenden mensen verbannen uit verschillende delen van Europa. Zo ook de Sudeten-Duitsers uit Jihlava, Iglau, in Tsjechië. Om het lijden en de ontberingen van deze mensen, die vaak honderden kilometers te voet moesten reizen op zoek naar een nieuw bestaan, te herdenken, heeft saxofonist en componist Andreas van Zoelen een bijzonder stuk geschreven, genaamd Jihlava. De Marinierskapel zal dit bijzondere stuk ten gehore brengen.

Ook de oma en de moeder van Andreas van Zoelen hebben de barre reis moeten maken naar een veilig onderkomen. 'Ik vind het verschrikkelijk om te zien dat de geschiedenis zich keer op keer herhaalt. Hoewel ik me zeer bewust ben van het feit dat dit slechts een druppel op de gloeiende plaat is, wil ik toch een statement maken tegen de onderdrukking van minderheden en pleiten voor wederzijds respect tussen onze religies, rassen, culturen en overtuigingen! We kunnen allemaal leren en van elkaar profiteren.’

za 14 sep 2019
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 21:50 / 1 pauze
Prijs € 2,50
Klassiek - Orkestraal
Tickets

Info
Uitverkocht

gratis (u betaalt alleen € 2,50 reserveringskosten)

 

75 jaar bevrijding Limburg

K
Majoor Arjan Tien - Marinierskapel der Koninklijke Marine 75 jaar bevrijding Limburg Suzan Seegers Marinierskapel der Koninklijke Marine 75 jaar bevrijding Limburg Sef Thissen Marinierskapel der Koninklijke Marine 75 jaar bevrijding Limburg Marinierskapel der Koninklijke Marine 75 jaar bevrijding Limburg

Dirigent

Arjan Tien 

 

Zang

Suzan Seegers, Sef Thissen
 

Fotografie

Cees Baardman, Hanke Arkenbout, Jan de Bruijn, Louis Meulstee