Liederen van passie en wanhoop

Marco Beasley & Franco Pavan

Marco Beasley & Stefano Rocco - Een levensreis in muziek

Als het gaat om het Italiaanse renaissancelied ligt er één naam voor op de tong: Marco Beasley. Stem en charisma zet hij dit keer in voor frottola's en madrigalen vol elegant verklankte wanhoop, die in de zestiende eeuw menig hoveling bij de keel greep. Metgezel bij deze gepassioneerde tour de force is snarentovenaar Franco Pavan. In 2021 haalde hij de liederen op dit programma hoogstpersoonlijk in een Italiaans familie-archief onder het stof vandaan. Van de allereerste moderne uitvoering van muziek van Bartolomeo Gazza en een zekere Ogniben tot werk van Bartolomeo Tromboncino en Philippe Verdelot: in dit concert zijn hartstocht en vertwijfeling niet ver van elkaar verwijderd.

Marco Beasley studeerde theater- en muziekwetenschappen aan de Universiteit van Bologna, waar hij zich verdiepte in het ‘recitar cantando’ (zingend spreken) en de geestelijke en wereldlijke polyfonie. Zangles volgde hij bij de legendarische Amerikaanse mezzosopraan Cathy Berberian, waarna hij een eigen techniek ontwikkelde die zijn stem uitermate natuurlijk laat klinken. Met zijn revolutionaire stemgeluid en charismatische voorkomen groeide de Italiaanse tenor in korte tijd uit tot een van de populairste en meest bekroonde sterren binnen de klassieke muziek.  

De Italiaanse luit- en theorbespeler Franco Pavan studeerde cum laude af in Milaan voor zowel luit als muziekwetenschappen. Hij werkt met belangrijke oudemuziek-ensembles zoals Concerto Italiano, Accordone, La Cappella della Pietà dei Turchini, La Risonanza, La Venexiana en Trinity Baroque. Hij vormt een duo met blokfluitiste Dorothee Oberlinger en is oprichter van het ensemble Laboratorio ‘600. In 2014 ontving hij de titel Cultore della Materia in de muziekgeschiedenis aan de Universiteit van Padua. Pavan doceert aan het conservatorium van Verona. 

In samenwerking met Stichting Oude Muziek.

ma 22 mei 2023
Sint Janskerk
20:30 - 21:40
Prijs € 25
Klassiek - Vocaal
Tickets
Zet op wensenlijst
K

Programma

Cara
Mentr'io vo' per questi boschi
 
Ogniben Venetiano
Com'havrò dunque il frutto
 
Cara
Amor da che convien
 
Gazza
Lasso ahimè 
 
Ogniben Venetiano
E' morta la speranza
 
Capirola
Ricercare primo 
 
Cara
Caro sepulchro mio
 
Cara
Così extrema è la doglia
 
Tromboncino
Zephyro spira
 
Festa
Tu es Petrus
 
Gareth
Amando e desiando
 
Capirola
Ricercare ottavo
 
Cara
Quella fiamma ostinata

Tromboncino
Dolci ire, dolci sdegni 

Pesenti
Che faralla, che diralla 

Timoteo
Uscirallo o resterallo 

Tromboncino
Vergene Bella 

Tenor
Marco Beasley
Luit 
Franco Pavan
foto
Priska Ketterer