Misa Criolla

Música Temprana

Musica Temprana - Misa Criolla

Met Exodus als thema besteedt Musica Sacra dit jaar natuurlijk bijzondere aandacht aan wat we tegenwoordig wereldmuziek noemen. Die bestond al vroeger, toen bijvoorbeeld West-Europese muziek vermengd raakte met de inheemse van Latijns-Amerika. Música Temprana is daarin een specialist en maakt elk concert tot een waar festijn, getuige de geestdriftige publieksreacties bij eerdere passages van dit gezelschap in het festival. 

In Tomás Luis de Victoria’s dubbelkorige psalmmotet Super flumina Babylonis uit 1585 staat de Babylonische gevangenschap symbool voor vele vormen van onderdrukking. Bijna vier eeuwen later bracht het Tweede Vaticaans Concilie de volkstaal ook in de Latijns-Amerikaanse eredienst. Hiervoor componeerde Ariel Ramírez zijn Spaanstalige Misa Criolla, een aanstekelijke mix van volksmuziek en het katholieke ritueel, die al gauw zijn weg vond naar een groot publiek.

Hij schreef de Misa als dank voor de hulp die hij kreeg toen hij begin jaren 1950 door Europa trok om het publiek in kleine zaaltjes kennis te laten maken met het unieke van Zuid-Amerikaanse ritmes. Een kracht die de Misa Criolla tot een onweerstaanbaar spektakel maakt.

vr 16 sep 2022
Overige locaties :
Onze Lieve Vrouwe Basiliek
17:00 - 18:15
Prijs € 24
Klassiek - Vocaal
Tickets
Zet op wensenlijst
Info
KVoor belangstellenden van satellietpartner Cultuurcentrum Hasselt zet het festival graag een gratis bus in. Deze bus vertrekt om 15.45 uur vanaf Cultuurcentrum Hasselt.

Foto

Foppe Schut