Jakop Ahlbom Company

Lebensraum

Jakop Ahlbom Company

Lebensraum

Twee mannen leven samen in een kleine kamer. Ingenieus hebben zij hun ruimtegebrek opgelost. Alles is multifunctioneel: het bed is tevens een piano en de boekenkast doet ook dienst als ijskast. Om het gebrek aan vrouwelijke zorg te compenseren, creëren ze een mechanische werkster. Al snel blijkt dat deze dame meer plannen heeft dan alleen maar vreedzaam poetsen. Een pop met een eigen wil die zich niet laat commanderen. Het wordt druk in het eenkamerappartement. Deze laatste uitvinding lijkt hun ondergang te worden.

'Geïnspireerd op de stomme films
van Buster Keaton'


Voor Lebensraum liet Ahlbom zich inspireren door het werk van Buster Keaton uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Keaton was met zijn stomme films een pionier op het gebied van de slapstick en de fysieke komedie. Ten tijden van Keaton werd de stomme film live van pianomuziek voorzien. Lebensraum wordt live begeleid door de band Alamo Race Track.

Voor haar rol in Lebensraum werd Silke Hundertmark genomineerd voor de Colombina. Uit de Volkskrant: “Hundertmark levert als poppenmens een weergaloze prestatie: bedrieglijk tot in al haar ledematen. Bij haar lijkt de grens tussen mens en meubilair echt te verdampen.”

ma 3 feb 2020
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 21:05
Inleiding 19:00
Prijs € 22,50
Sterrang € 27,50
Musical & Show
Tickets
M
Jakop Ahlbom - Lebensraum - foto liggend (c) Sanne Peper.jpg Lebensraum-08-©-Sanne-Peper.jpg Jakop Ahlbom - Lebensraum - foto staand (c) Stephan van Hesteren.jpg

Regie en concept

Jakop Ahlbom

 

Spel

Jakop Ahlbom/Yannick Greweldinger, Silke Hundertmark, Reinier Schimmel, Leonard Lucieer, Empee Holwerda

 

Livemuziek

Alamo Race Track

 

Fotografie

Sanne Peper, Stephan van Hesteren

 

 

De Jakop Ahlbom Company is het mimegezelschap van regisseur Jakop Ahlbom. Het gezelschap maakt fysiek beeldend theater en is uniek in zijn soort, door zijn mix van mime, dans, slapstick, livemuziek, special effects en vervreemdende, poëtische elementen. De vaak woordeloze voorstellingen zijn toegankelijk voor een groot, divers en internationaal publiek. Voor Le Bal laat theatermaker Jakop Ahlbom zich inspireren door de film ‘le Bal’ (1983) van Ettore Scola.