Anderhoofd

Opera Theater Amsterdam en Opera Zuid

Anderhoofd

Opera Theater Amsterdam en Opera Zuid

Operatheater over de zin van de waanzin
Ik tel. Ik tel de stippen op mijn trui. Ik tel de streepjes op mijn broek. Ik tel de mensen in de supermarkt. Ik tel de mensen buiten op de stoep. Ik tel mezelf. Tussen alle andere mensen raakt Anderhoofd verstrikt in een wereld vol ideeën, regels en interpretaties. De werkelijkheid vertroebelt langzaam en geleidelijk verliest Anderhoofd de grip op wie die werkelijk is. Wat volgt is een zoektocht naar houvast.

De operavoorstelling Anderhoofd gaat over de noodzaak van tellen als je de grip op de wereld om je heen verliest. Over meetellen in een samenleving die een problematische verhouding heeft met jouw werkelijkheidsbeleving. De persoonlijke verhalen van bijna vijftien spelers, ervaringsdeskundigen op het gebied van psychose, worden verbonden met bovennatuurlijke personages uit opera’s van Henry Purcell en Philip Glass. In een eigentijdse opera komen de levensverhalen van de spelers samen met oude Engelse operatradities.

Anderhoofd is een voorstelling met en over spelers die leven met een psychose. Heb je na het zien van de voorstelling vragen, of zit je ergens mee dan kun je altijd terecht bij de experts van psychosenet.nl of wijzijnmind.nl.

Mede mogelijk gemaakt door: Fonds Cultuurparticipatie, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten, Stadsdeel Amsterdam Zuid, VSB fonds, Amsterdams Fonds Voor De Kunst, BankGiro Loterijfonds, VandenEnde Foundation.
 

do 25 nov 2021
Overige locaties :
Studio Opera Zuid
20:00
Prijs € 17,50
Opera
Tickets
Zet op wensenlijst
O
"Toch, wie zich ervoor openstelt, wie traditionele verwachtingen even terzijde kan schuiven, kan zich door de personages, woorden, bewegingen en klanken ook laten meevoeren. Er valt wat te lachen, te treuren en te leren. "
NRC
 Opera Theater Amsterdam, Opera Zuid - Anderhoofd  Opera Theater Amsterdam, Opera Zuid - Anderhoofd  Opera Theater Amsterdam, Opera Zuid - Anderhoofd  Opera Theater Amsterdam, Opera Zuid - Anderhoofd

Publieksreacties

"Het is een prachtige en indringende voorstelling. Anderhoofd over de zin van de waanzin. We worden meegenomen in de wereld van de waanzin, met humor en ontroering, prachtig vorm gegeven in gesublimeerde bewegingen en dans en onnavolgbare teksten ondersteund door de muziek van Henri Purcell en Philip Glass. Dank jullie wel voor deze onvergetelijke ervaring."

"Het was een heel mooie en bijzondere operavoorstelling!
[...] Er werd erg mooi gezongen en gespeeld (saxofoonkwartet en harp). Prachtige muziek. [...] We gingen na afloop nog even met enkele spelers in gesprek en ook met de regisseur. Ik heb veel respect voor de regisseur hoe hij dit in samenwerking met de 14 spelers tot stand heeft gebracht."

"Dit is een heel mooie manier om aandacht te geven aan psychose gevoeligheid! Ik herkende veel van mijn eigen ervaring dat was heftig maar op een goede manier. Ik hoop dat Anderhoofd bijdraagt aan meer begrip."

Regie en muzikale leiding

Charles Hens
Tekst en bewerking spelers 

Charles Hens & Tom Jaspers         
Ensemble

ARTVARK Saxophone Quartet
Harp

Nick Scholten    
Co-productie van

Opera Theater Amsterdam en Opera Zuid. Een samenwerking met Centrum de Brouwerij, Samen Sterk Zonder Stigma, Social Run, Beautiful Distress.

fotografie

Milette Raats