Het liefdesverhaal van Julius Caesar en Cleopatra verpakt in een oogverblindend spektakel. George Petrou durft het aan om met zijn interpretatie van Händels meest geliefde opera een vette knipoog naar een aantal Hollywood-klassiekers te maken. Hij breng de 'Roaring Twenties' naar het oude Egypte en koppelt het menselijke aan het bovennatuurlijke.
Caesar met fedora-hoed
Regisseur/ dirigent George Petrou en ontwerper Paris Mexis lieten zich inspireren door bekende avonturenfilms als de Indiana Jones-serie en The Mummy. Het verhaal speelt zich af in de jaren '20 van de vorige eeuw. In deze 'Roaring Twenties' gingen veel avonturiers op zoek naar verborgen schatten in piramides en graftombes in Egypte. Zo zorgde o.a. de ontdekking van de graftombe van Toetanchamon in 1922 voor een golf van 'Egypte-mania' in heel Europa.
Julius Caesar is in deze operaproductie zo'n avonturier à la Indiana Jones –compleet met fedora-hoed– die met zijn gevolg op een ongeschonden graftombe vol kostbaarheden stuit.
Mens versus mummie
In de graftombe liggen een aantal sarcofagen en staat een enorm Anubisbeeld. Uit het Anubisbeeld stapt een angstaanjagende mummie en uit een sarcofaag komt de oogverblindende geestverschijning van Koningin Cleopatra tevoorschijn.
Regisseur George Petrou ensceneert een confrontatie tussen de Romeinse avonturiers uit 1920 en een bonte stoet van bovennatuurlijke geesten en mummies uit het oude Egypte. Wat volgt is een voorstelling vol verrassingen en plotwendingen: spannend, humoristisch en ontroerend.
"Het is simpelweg een van de mooiste opera's die ooit geschreven is"
- George Petrou, dirigent/regisseur
Verhaal over liefde en machtswellust
Centraal staat het liefdesverhaal tussen Julius Caesar en Cleopatra. Maar de machtsstrijd tussen broer en zus Tolomeo en Cleopatra om de Egyptische troon loopt als een rode draad door de opera.
Caesar valt als een blok voor de bovenmenselijke verleidelijke tovenarij van Cleopatra. En zij wordt door haar liefde voor Caesar steeds 'menselijker': verliest ze daardoor haar bovennatuurlijke kracht?
Uiteindelijk lukt het Caesar om aan de kwaadaardige Tolomeo te ontsnappen en maakt hij met zijn geliefde Cleopatra een spectaculaire vlucht naar de vrijheid. Maar is Tolomeo werkelijk verslagen?
In de cast verwelkomen we topsolisten als Yuriy Mynenko, Sophie Junker en Nicholas Tamagna. Niet te versmaden voor avontuurlijke theaterliefhebbers die houden van vocaal vuurwerk!
Coproductie met de Internationale Festspiele in Göttingen.
Papyruszaal
Rang 1 € 42,50
Zet op wensenlijst
Gezongen in het Italiaans, met Nederlandse en Engelse boventiteling
Deze voorstelling is verplaatst van 27 januari naar 03 februari
Zie ook
'Een overwinning in het kwadraat - op de omstandigheden én op Händels partituur'
Trouw
'Bijna vier uur heerlijk, hemels, Händel.'
Place de l'Opera




Opera van Georg Friedrich Händel
Muzikale leiding/ regie George Petrou
decor- en kostuumontwerp Paris Mexis
Licht- en video ontwerp Stella Kaltsou
Videoprojecties Tiny Giants
cast Yuriy Mynenko (Giulio Cesare), Arthur Janda (Curio), Francesca Ascioti (Cornelia), Katie Coventry (Sesto), Sophie Junker (Cleopatra), Nicholas Tamagna (Tolomeo), Riccardo Novaro (Achilla), Rafal Tomkiewicz (Nireno), Ella Liver (Jonge Cleopatra), Margriet WeersinkBrock (Oude Cleopatra)
Figuratie Niek Dekker, John Fernon, Johan Jansen, Jan Huiskes, Rob de Kleijn, Martin Ottow, Elles Venhuizen, Debbie Waninge, Han Wegman, Martijn Zeinstra
Basso Continuo Panos Iliopoulos (Klavecimbel), Iason Ioannou (Violoncello), Theodoros Kitsos (Theorbe)
Orkest Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
Assistent regisseur Stan Geurts
Assistent dirigent Panos Iliopoulos
voorstellingsleider Roland Lammers van Toorenburg, Sanne van Loenen
taalcoach Caterina Galiotto
boventiteling Jurjen Stekelenburg
Fotografie Marco Borggreve